Nyheter

Samarbetsavtal underskrivet 

Nyheter I dag undertecknades samarbetsavtalet mellan Kriminalvården och Värnamo kommun om byggandet av en ny kriminalvårdsanstalt i kommunen.

Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör på Kriminalvården, och kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) skrev under samarbetsavtalen och tog även ett symboliskt handslag.

Avtalet undertecknades av Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör på Kriminalvården, och kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C).

– Vi är jätteglada över att få hit Kriminalvården och glada över att hjälpa er att hitta en lokalisering för den här satsningen. Den här typen av etablering innebär att vi får en expansion av branscher som vi inte har haft tidigare till vårt näringsliv, säger Mikael Karlsson (C).

– Det här är en viktig åtgärd för Kriminalvården vill jag bara vara tydlig med. Vi har ett besvärligt beläggningsläge och gör åtgärder på både kort och lång sikt. Att bygga en ny anstalt i Värnamo kommun kommer att bli viktigt för oss under en lång tid framöver, säger Björn Myrberg. 

Kriminalvården är inne i ett expansivt skede med ett omfattande underhållsarbete och inte mindre än fyra nyetableringar på gång: Trelleborg, Kalmar, Värnamo och Norrköping. 

– Totalt gör vi ett 50-tal projekt som bedrivs för att driva en modern kriminalvård. Vi har en tioårig plan på att expandera med 3 500 häktes- och anstaltsplatser. De praktiska utmaningarna handlar inte bara om att bygga lokaler utan även om att rekrytera och bygga upp stabil personalorganisation, säger Björn Myrberg. 

Anstalten som enligt planerna ska ligga i Hörle beräknas få mellan 200 till 250 anstalts- och häktesplatser. 

– Uppskattningsvis ligger ett bygge av en anstalt i den här storleken på runt 2 miljarder kronor, säger Björn Myrberg. 

Efter att avtalet nu har signerats påbörjas organisationsarbetet med bland annat detaljplaneprocess, konkretisering av vilken typ av verksamhet som ska bedrivas på anstalten samt upphandling av hyresvärd. Tanken är att anstalten ska vara i drift 2028.

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

2 reaktioner på Samarbetsavtal underskrivet 

Saknar ord för hur man tar beslut och kan bestämma sådant här utan att höra med folket. Tack nu gick mitt hus ned 200 000 i värdering.

Det är inga positiva toner man får höra bland folk. På de alternativa platserna drar man en lättnadens suck att man slapp denna trista inrättning. Och här norr om stan är man inte glad direkt. De gör som de vill är allmänna uppfattningen.

Kommentarsfunktionen är stängd