Nyheter

Såm inför avgift för att lämna verksamhetsavfall

Nyheter SÅM, Samverkan Återvinning och Miljö ska införa en avgift för företag och verksamheter som vill lämna verksamhetsavfall på återvinningscentralerna. Avgiften tas ut via ett företagskort som ska uppvisas vid besök. 

Arkivbild

Beslutet att införa företagskort kommer bland annat av resultatet från trafikmätningar som SÅM genomförde under andra halvåret 2022. Dessa visade att det är många företag och verksamheter som besöker anläggningarna. 

SÅM:s återvinningscentraler är i första hand till för privatpersoner i Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd kommuner. Hushållen betalar för tjänsten via avfallstaxan, något som företag och verksamheter inte gör, berättar Pierre Waldmann, driftchef för SÅM:s återvinningscentraler och fortsätter:

SÅM vill även i fortsättningen kunna erbjuda företag och verksamheter möjligheten att lämna mindre mängder verksamhetsavfall. Vi inför därför som många andra kommuner en avgift. Som företag eller verksamhet finns även valmöjligheten att anlita en privat avfallsaktör.

Företag och verksamheter kan teckna företagskort för att kunna lämna verksamhetsavfall på SÅM:s återvinningscentraler. Undantaget är elavfall som med avlämnarintyg även i fortsättningen kommer att kunna lämnas utan kort.
Företagskortet kan enkelt beställas via SÅM:s webbplats och kostnaden baseras på hur många besök företaget eller verksamheten önskar göra per månad. 

Det finns tre nivåer och antalet besök är kopplat till varje unikt företagskort och fordon som ska kunna användas för att lämna verksamhetsavfall, säger Pierre Waldmann och avslutar:

När företagskort tecknats är företag och verksamheter fortsatt varmt välkomna under ordinarie öppettider på vardagar till Mossarps återvinningscentral i Gislaved, Oscarstippen i Smålandsstenar, Gynnås återvinningscentral i Gnosjö, Stomsjö återvinningscentral i Värnamo och Vaggeryds återvinningscentral.

Pressmeddelande från SÅM.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Såm inför avgift för att lämna verksamhetsavfall

Bästa Fritte.
Priset är cirka 500 kronor per gång.
Inget företag kör gratis, helt rätt,
Men privatpersonen som inte har möjlighet att köra själv betalar ju ändå för sophanteringen enligt inlägget.

Bara för att en företagsbil kommer med skräpet blir det betydligt dyrare för privatpersonen som inte har exempelvis släp och bil med krok.
Detta är min syn på detta.

Det var ett fruktansvärt beslut.
Nu blir det ännu mer skräp i naturen.
Med det skattetrycket som företag har i Värnamo kommun så räcker det med det.
Många företag kör bort skräp åt privatpersoner.
Hur tänker de hantera det?

Man kanske inte ska utgå ifrån att detta kommer bli dåligt. Det du skriver om att det finns företag som kör bort skräp åt privatpersoner så gör väl knappast företagen detta gratis?

Kommentarsfunktionen är stängd