Nyheter

SÅM etablerar sig

Nyheter Första september fanns kommunikatören och förbundsdirektören på plats i huvudkontoret i Skillingaryd för att etablera SÅM i GGVV-kommunerna men det dröjer ett tag innan nya avfallssystemet tas i bruk.

Huvudkontoret för nybildade bolaget SÅM (Samverkan, Återvinning, Miljö) har nu nästan kommit igång i de nya lokalerna intill torget i Skillingaryd. Sedan några månader tillbaka har bolagets direktör från Vetlanda, Lars-Erik Andersson, och kommunikatören från Jönköping, Therese Vassnes, jobbat med förberedelserna inför nystarten i måndags.

– Nu har vi blivit sju stycken här på kontoret och det är verkligen roligt att få starta upp någonting från början, säger Therese som kommer att få ytterligare tre jobbarkompisar inom den närmaste månaden.

Från september har duon arbetat med att bilda bolag, skapa bankkontakter, förberedelser och renovering av lokalerna och rekrytering av personal.

– Vi har från och med i måndags tagit över ansvaret för renhållningen i Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner. Det handlar om soptömning, slamtömning och ansvar för återvinningscentralerna. Vi har även tagit över kontakten för abonnenterna och kommer nu att sköta faktureringen, berättar Therese.

Nya förbundet kan kalla sig ”en kommun i miniformat” där de nu förbereder för ett nytt avfallssystem som successivt ska börja gälla i de fyra ovan nämnda kommunerna. Gislaveds- och Gnosjö kommuner är först ut och planen är att systemet ska börja gälla där under hösten i år. Något försenat då upphandling med entreprenörer har överklagats. I den nya taxan ingår utkörning av nya kärl och hämtning av hushållens nuvarande kärl.

– Under nästa år, 2019, kommer vi att starta upp i Värnamo kommun. Planen för Vaggeryds kommun är att komma igång om tre år, då befintligt avtal med nuvarande leverantör löper ut i slutet av 2020, förklarar Therese.

– Nya kärlen kommer att bli två till antalet med fyra indelningar i varje. Dels kommer man att kunna sortera matavfall och vi kommer att erbjuda att hämta alla sorters förpackningar ett hushåll har som returpapper, metallförpackningar, glas (ofärgat och färgat), batterier och glödlampor. Allt det där som man mellanförvarat hemma i garaget kan man nu slänga i de nya kärlen. Ett kärl, med bland annat matavfall och restavfall, töms varannan vecka och det andra kärlet kommer att tömmas en gång i månaden, förklarar Therese.

– När det nya kommer igång blir det ungefär 60 – 80 kronor dyrare i månaden per hushåll. I år sänkte Vaggeryds kommun taxan med 7 procent och Värnamo kommun har höjt 3 procent, så det är i dagsläget lite olika kostnader beroende på var man bor någonstans, säger Therese.

I och med nya kärl krävs även andra renhållningsfordon och detta ligger nu i upphandling med de nya entreprenörerna.

Lars-Erik och Therese på bolaget SÅM som sedan i måndags ansvarar för renhållningen

Taggar

Dela


1 reaktion på SÅM etablerar sig

Kommentarsfunktionen är stängd