Nyheter

Saknaden av kommunens återbruk kostar

Nyheter – Hur mycket har kommunen under åren förlorat på att slänga/skänka diverse inredning som mycket väl skulle kunna användas i sin eller annan kommunal verksamhet? Det är inte bara ett slöseri av jordens resurser. Det är även ett slöseri av Värnamobornas skattemedel! Det menar Jörgen Lindelöf.

Köket på Norrhamra i Bor slutlig kostnad på långt över 5 miljoner kronor.  [1/8]

Köket delvis med någon typ av datorstyrning.   [2/8]

Nerlagt och nerplockat kök för lagring.   [3/8]

Ute i Norrhamras carport lagrades hela köksutrustningen i flera veckor i kyla och snö.   [4/8]

Viss köksutrustning råkade vid nerläggningen ut för olyckor.   [5/8]

Ett nästan tomt köksutrymme.   [6/8]

Köksutrustningen lastas med grävskopa på flak utan kapell.   [7/8]

En regnig dag transporteras köket på öppet flak mot Värnamo.  [8/8]

Det är med stor förvåning som jag läser i webbtidningen Värnamo.nu den 10 november 2023 att man ännu inte har infört återbruk i kommunens verksamhet.

Hur mycket har kommunen under åren förlorat på att slänga/skänka diverse inredning som mycket väl skulle kunna användas i sin eller annan kommunal verksamhet?

Det är inte bara ett slöseri av jordens resurser. Det är även ett slöseri av Värnamobornas skattemedel!

Det är svårt att hitta ett forum där man kan föra en dialog med kommunpolitiker och kommuntjänstemän, så framför jag mina åsikter som följer!

Mitt resonemang utgår ifrån att kommunen inte har råd med att betala hyra för att låta hemtjänsten i Bor ha sina lokaliteter på Sjösala Trygghetsboende, där de hör hemma!


Kort om Norrhamras historia

Att först ha lagt ner ålderdomshemmet Norrhamra i Bor innehållande trettio ålderdomsrum så byggde kommunen om boendet till serviceboende, sedan till ett hem för ensamkommande barn.

Efter att kommunen 2016 beslutat att lägga ner även serviceboendet på Norrhamra för att sälja det som ett privat trygghetsboende till kommunala Finnvedsbostäder, så fick boendet genomgå stor förändring i såväl byggnad som inredning. Det är för mig en gåta att serviceboendet inte fick vara kvar!

Som boende här även på Norrhamratiden, så är jag förvånad att vi som boende inte blev tillfrågade om hur och vad vi kunde tänkas tillföra i tankar och idéer om den kommande byggnationen till trygghetsverksamhet.

Det kändes som om vi helt enkelt blev överkörda, som mindre vetande!

Kök och restaurang på Norrhamra

Så började då förändringen med att den välbesökta restaurangen med eget gediget kök efter bara några år lades ner, vilket drabbade såväl Norrhamrabor som övriga Borbor vilka också besökte restaurangen. År av restaurangverksamhet tog ett abrupt slut. Att bygga en verksamhet tar lång tid. Att rasera går fort!

Nermontering av köket

År 2011 beslutades att ett kök skulle finnas för bland annat Borborna. Ett centralkök för bygden. Priset för köket då? Cirka fem miljoner som med rivning några år senare medförde ytterligare förlust.

I dag så tror jag att Myndigheten för Samhällsberedskap (MSB) skulle vara nöjda om vår region hade haft kvar köket ”i händelse av”.

Mattillagningen flyttades i stället till Rydaholm och senare Värnamo.

Det exklusiva köket monterades ner och placerades utomhus i en carport med tak men utan hela väggar.

Här stod ett enormt fint komplett kök med tillbehör ute i snö och kyla i flera veckor. Förutom stora kylar och frysar med mera så fanns här vad som sågs vara viss datautrustning tillhörande köket. Utomhus!

På frågan om det inte gick att skicka köksinredningen till Rydaholm där ombyggnad av nytt kök påbörjats. Det gick inte, för dit hade man investerat i ett nytt kök!

En fin rostfri dryckeskyl med glasdörrar för restaurangändamål tappade man så glasdörren sprack.

Efter någon vecka när snön försvunnit så kom en lastbil med öppet flak, utan pressening och en grävskopa lastade köksutrustningen på flaket för två lastbilskörningar mot Värnamohållet, i regnet.


 

Norrhamras ofta välbesökta matsal med de gamla välbehållna möblerna, år 2016.   [1/17]

Rejäl salladshörna och servering över disk på Norrhamra.  [2/17]

De gamla furumöblerna bröt av mot allt annat vitt.  [3/17]

Det nya påkostade möblemanget i vitt från Kinnarp på Sjösala.   [4/17]

Matsalen, jämförelse nu och då.   [5/17]

Matsalen med salladshörnan, jämförelse nu och då.   [6/17]

Norrhamras personalkonferensrum med de gamla möblerna.   [7/17]

Norrhamras bekväma fåtöljer i behaglig färg.   [8/17]

Även Schimmelpianot med pall försvann från Norrhamra.   [9/17]

Allt bortskänktes och borttransporterades delvis för vidare färd till Vitryssland.  [10/17]

Många både boende och andra Borbor åt dagligen på Norrhamra.   [11/17]

En stängd matsal medför idag matlåda hemma i ensamhet.   [12/17]

Vad ser godast ut, med samma huvudmeny?   [13/17]

Tomma lokaler efter hemtjänstens flytt.   [14/17]

Lokalen är perfekt för hemtjänsten.   [15/17]

Lokalen är perfekt för hemtjänsten.   [16/17]

Även en sjuksköterska ryms här!  [17/17]

Övrig inredning

På Norrhamra fanns ett komplett matsalsmöblemang i massiv furu med ett flertal bord och tillhörande stolar. Bekväma stolar där samtliga karmstolar hade hjul på bakbenen samt avtagbara sittöverdrag. Även ett flertal bekväma fåtöljer, i för äldre passande färger. Allt väl valt för att passa denna generation på Norrhamra och allt mycket välvårdat. Även ett välvårdat Schimmerlpiano med pianopall och mycket annan inredning tömdes Norrhamra på. Hela denna inredning gick till ett loppis för vidare transport till Vitryssland.

Ett komplett nytt vitt matsalsmöblemang i lika många delar som furumöblerna köptes in från Kinnarp tillsammans med fåtölj- och soffgrupper. En av många fördelar med furumöblemanget var att dess härligt bruna färg bröt mot lokalernas vitmålade väggar och tak. Är det fortfarande samma förfarande även i övrig kommunal verksamhet? Redan 2018 påtalade jag förfarandet med Norrhamras inventarier, vilket medförde att ärendet hamnade på ett kommunfullmäktigesammanträde där det bestämdes att rutiner DÅ skulle ses över!

Till Norrhamra skänkt inredningstillbehör

Mycket av ”lösa” inredningsdetaljer saknades. Bland annat en Sten Dunértavla av modell större. En miniatyrstaty av skulpturen ”Båtbärarna”, en prototyp av originalet som står på grönområdet mitt i Bor. En fin träsnidad Ardennerhäst med selar och övriga tillbehör. Jag gjorde en efterlysning av bland annat dessa föremål hos kommunens arkiv. Efter flertal kontakter med dem och ett gediget utfört arbete av dem, så hittades så småningom tavlan hos det kommunala högstadiet i Bor. Häst och båtbärarstatyn återfanns i kommunala dagverksamheten i Bor. Numera finns dessa registrerade i kommunens arkiv. Vart allt annat tog vägen kan ingen svara på. Att de inte fick stå kvar på Sjösala beror på att de tillhörde kommunen och därför måste finnas i den kommunala verksamheten. Kommunala Finnvedsbostäder räknas som privat verksamhet så här får de inte förvaras!

Maten körs dagligen från Värnamo

Maten kommer från kommunens kök på Expo i Värnamo. Serveringen i matsalen har lagts ner och i stället sitter var och en som har kommunal mat, hemma i sina egna kök. En del vill sitta hemma, men samtidigt så har berörda ”myndighets”-parter inte bjudit till att få i gång restaurangdelen. Därmed så kan ju inte övriga borbor heller ha tillgång till matserveringen.

Hemtjänstens lokaler står tomma

Det fanns stor trygghet i att hemtjänsten fanns på plats i Sjösalas byggnad. Närheten till de behövandes bostäder som till stor del finns i centrum av samhället borde vara kostnadsekonomiskt såväl trafik- och taximässigt och som den tid det tar för personalen att ta sig till sitt kontor som sedan två år finns på Bollvivegården på andra sidan Bor.

Kommunen påstår sig helt enkelt inte råd med att betala kommunala Finnvedsbostäders hyra! I stället så går hemtjänstens bilar i ständig skytteltrafik mellan Bollvivegården och de behövande på Sjösala och Bors centrum.

Återskapande av trygghet för Bor

Om en full trygghet för seniorer på Sjösala och i övriga Bor ska uppnås, så måste en återflytt för hemtjänsten till Sjösala genast komma till stånd. Där bör även en sköterska placeras kanske en gång i veckan och kanske i samarbete med skolsköterskan. Det finns utrymme! Här borde även finnas personal som kan bistå vid natt-tjänstgöringen i Bor men som idag utgår från Rydaholm.

Finnvedsbostäder tillmötesgående

I övrigt så är åtminstone jag nöjd med hur verksamheten på Sjösala fungerar. Mycket tack vare värden på Sjösala som är uppskattad och en verklig tillgång för Sjösala. Bidragande faktor för trivseln är även att de boende har via Finnvedsbostäder fri tillgång till lokaler för att bedriva de boendes nöjes- och fritidsverksamhet samt återkommande fikaträffar. Här får de boende även underhållning av t.ex. inbjudna gäster, föreningar, kyrkosamfund och egna eller andra externa aktörer. För att inte tala om projektorn i matsalen som gett och ger oss så mycket underhållning av hög kvalitet, som visas på en hel vägg!

Saknar en noggrann helhetlig kostnadsgenomgång

Hade utgången av Norrhamra/Sjösala blivit densamma om de boende och Borborna hade fått vara med i diskussionerna? Tyvärr så tar inte alla kommunpolitiker eller omsorgsnämnd och omsorgsförvaltning åt sig av de önskemål som framförts ett antal gånger. Att till exempel visa på varför hemtjänsten ska dröja med att komma tillbaks till Sjösala och att få hit en sjuksköterska till Bor. Omsorgen borde kunna redovisa de totala kostnaderna för de olika alternativen hur och var kommunen skulle tjäna mest på hemtjänsten, eller varför det ska dröja med att få hit en sköterska till Sjösala och därmed serva Bors samtliga seniorer. I det fallet så skulle kommunen kunna samarbeta med landstinget där båda parter tillsammans skulle få en bättre ekonomi i stället för alla taxiresor till bland annat Värnamo där dessutom vården där då belastas och all tid det tar samt lidande för resenärerna. Eller varför inte en ambulerande vårdcentral! Efter flera år av påtalanden i dessa frågor – utred inte mer nu! Gå snarast på Sjösala-/Borbornas och förmodligen även hemtjänstens önskemål att komma tillbaks till Sjösala!

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


10 reaktioner på Saknaden av kommunens återbruk kostar

Sånt hyckleri och sådant slöseri, borde för länge sedan varit stopp för det.
Men nu är det ju kommunen, det som folket tro sig kunna stjäla ifrån utan att få repressalier..
Får jag högre lön så kan jag snart kunna tänka mig att ange också, vad som sker och var och vad som tas bort från oss alla skattebetalare.
Leden men sant, då allt för mycket tas från vårt gemensamma, medans ingen vill tillföra =/
De är de värsta tjuvarna
Men det är också bra korrupt i vår kommundel.
– Är du snäll mot mig, så är jag det mot dig.
Fy vad det kan bli.
Skampåle borde det bli!

Alla inblandade och som har vetskap om detta borde faktiskt få sparken på direkten. Det är ren stöld av skattepengar alla kommuninvånare betalat in via skattsedeln. Hur är det ens möjligt att hantera värde på detta vis?

Att hemtjänsten flyttade hade flera anledningar.
En av dem är att hemtjänsten inte per automatik ingår i ett trygghetsboende. Hemtjänsten fungerar precis likadant för alla oavsett om du bor utanför samhället eller på ett trygghetsboende.

Jag har efterlyst anledningar till flytten. Jag skriver inte att de bara ska betjäna Sjösala. Även centrala Bor. Vad jag förstår så är behovet mest här i centrum. Jag vill ha en kostnadsjämförelse av hyra på Sjösala mot bilkostnad och tidsförlust.

Några andra exempel på slöseri: Linnebergs kök, Västrabos kök, Östrabos kök som renoverats och sedan stängts.
Dagverksamheter på Östrabo och Västrabo fick nyrenoverade lokaler men sedan stängde man dem.
Cheferna flyttade från verksamheterna till gemensamma lokaler på Expo. Dessa renoverades men visade sig vara för små för ändamålet. Då flyttade man till Linneberg och så fortsätter man tills någon säger stopp!
Vi som jobbar på golvet med brukarna ska spara på allt. Gäller inte det för dem som sitter och beslutar också?

Är det konstigt att det nu är anställnings stopp i Värnamo kommun. Med detta helt galna köp och släng slöseri. Och tillfälliga och svindyra konsulter som kostade en massa miljoner extra. Det är detta som kommunen sysslar med. Man skäms att vara anställd i Värnamo kommun på grund av deras många och mycket felpriorteringar senaste åren. och våra brukare och oss anställda är det sista de prioriterar och lägger pengar på.

Inför tjänstemannaansvar! Så slipper man dylika vansinnigheter, i stort sett i alla fall

Är det först nu politikerna kommer på att man kan återanvända inventarie till andra verksamheter i kommunen. Undra bara om de gör så med sina pengar?

Kommentarsfunktionen är stängd