Nyheter

Sades upp på felaktiga grunder – kräver 350 000: ”Flagrant sätt”

Nyheter Arbetslivet för en man med en psykisk funktionsnedsättning blev en mardröm när företaget han jobbade på bytte ägare. Istället för att behålla sina anpassningar på arbetsplatsen så fråntogs han istället arbetsuppgifter och sades slutligen upp på grund av arbetsbrist. Nu stämmer mannens juridiska ombud företaget som är verksamt i Värnamo.

Genrebild. Henrik Skoglund

Det var närstående till mannen som tidigare ägde företaget. När verksamheten 2020 såldes så var en av förutsättningarna för att affären skulle bli av att mannen fick behålla sina arbetsuppgifter och arbetstider. Något som köparen enligt stämningsansökan till Jönköpings tingsrätt accepterade.

Mådde sämre och sämre

Ett år senare meddelade dock den nya arbetsgivaren nya arbetstider samt att hans arbetsgrad ökade från halvtid till 80 procent. Dessutom sänktes timpenningen med cirka tio procent.

Mannen lider av en psykisk funktionsnedsättning med koncentrationssvårigheter. De nya arbetstiderna gjorde att han mådde sämre och sämre och slutligen hamnade han på sjukhus enligt stämningsansökan. Trots detta vidtog arbetsgivaren inga åtgärder för rehabilitering. Trots att en utredning från en utredning inom sjukvården delgavs dem så menar mannens juridiska ombud att arbetsgivaren förhöll sig passiv.

Blev omplacerad

Tvärtemot vad utredningen visade så valde istället arbetsgivaren att omplacera mannen inom företaget. Från att ha varit maskinoperatör fick han istället uppgifter som lokalvårdare och att klistra på lappar på olika produkter.

Under slutet av 2022 fråntogs mannen fler och fler av sina arbetsuppgifter och i början av 2023 ville arbetsledningen att han skulle underteckna ett avtal om uppsägning. Detta gjorde dock inte mannen, utan tog istället juridisk hjälp. Några månader senare sades dock mannen upp ändå, detta på grund av arbetsbrist på företaget. Trots att sex andra personer på företaget med samma eller liknande arbetsuppgifter, men med kortare anställningstid än mannen, fick behålla sina jobb.

”Flagrant”

Nu anklagas företaget för brott mot diskrimineringslagen.
”Enligt arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen har en arbetsgivare skyldighet att till förmån för en funktionsnedsatt arbetstagare vidta de rehabiliteringsåtgärder som gör det möjlig för att arbetstagaren att bibehålla sin anställning. Dessa skyldigheter har arbetsgivaren på ett flagrant sätt åsidosatt”, står det att läsa i stämningsansökan.

Vidare anser man att det inte förelåg några sakliga skäl för uppsägningen och man menar att företagsledningen brutit mot lagen om anställningsskydd.

Förhandlingar sker denna vecka i Jönköpings tingsrätt och den avskedade mannen kräver totalt 350 000 i skadestånd.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sades upp på felaktiga grunder – kräver 350 000: ”Flagrant sätt”

Synd att ni inte kan skriva företagets namn så inte fler blir drabbade av deras vidriga syn på sina anställda

Skulle vilja komma i kontakt med denne mannen, då jag själv har gått igenom liknande. Finns det möjligheter för er på redaktionen att kontakta mannen för vissa frågor hur han gick till väga?

Kommentarsfunktionen är stängd