Nyheter

Saab med ”luftbromsarmar” blev första bilen

Nyheter Allan Ragnarsson, Vaggeryd, berättar här om sin första bil och han har nästan hållt sig till Saab de första åren iallafall. Följ med i vår serie "Min första bil".

Dodgen som Allan och hans kompisar hamnade på taket med  [1/5]

Första bilen köptes i Värnamo för 250 kronor  [2/5]

Saab 93F  [3/5]

Allan köpte Saab 96 av Gösta i Kyllås  [4/5]

Idag kör Allan elbil av märket Nissan.  [5/5]

Den första bil Allan Ragnarsson körde var hans fars Dodge Kingsway av 1953 års modell.

– Farsan avregistrerade bilen och vi ungdomar använde den för att köra på våra skogsvägar. Dodgen var dålig innan, men den tålde inte att landa på taket, vilket vi gjorde. Vi skulle såklart testa om det gick att köra Dodgen på två hjul. Minns att Bengt Andreasson, Rolf Ohlsson och Bengt Bengtsson var med när vi slog runt på taket. Men det är preskiberat nu, börjar Allan berätta.

1967 var det dags för Allan att köpa sin egna första bil. Det skulle bli en Saab tvåtaktare med ”luftbromsarmar”.

– ”Luftbromsarmar” betydde på den tiden att dörrarna öppnades åt fel håll. Jag var hos Gottfrid Johanssons bilfirma i Värnamo och hittade Saaben. Gunnar Berglund var försäljare. Gunnar tyckte att jag skulle provköra och han körde först bilen mot Rydaholm och sen skulle jag köra bilen tillbaka till Värnamo. Med lite tur och medvind kunde jag skrämma upp Saaben i 118 kilometer i timmen och då åkte dörren upp givetvis och vi hade mittlinjen på vägen precis intill stolskanten och inga bälten fanns… Priset för Saaben var 500 kronor, men eftersom dörren gick upp så prutade jag ner till halva priset. 250 kronor betalade jag för min första bil. Det motsvarar ungefär 4 000 kronor idag och det var rätt mycket pengar på den tiden, berättar Allan.

Under högeromläggningen på hösten 1967 gjorde Allan militärtjänstgöringen i Eksjö. På natten tog de bilen till Hollsbybrunn där de, vid tidpunkten, körde över på höger körfält.

– 1968 åkte jag till Västra Frölunda och köpte en diarréfärgad Saab 93F, årsmodell 1959, men här gick dörrarna åt rätt håll iallafall. Jag fick ge 625 kronor för den. Den gick bra mellan Eksjö och Ålaryd, säger Allan.

– Året därefter blev det en större bil. Jag köpte en Saab 96 av Gösta Andersson i Kyllås för 1 500 kronor. Den var tyvärr en riktig rosthäck, menar Allan.

– Idag har jag elbil, Nissan Leaf, och det är bara att rekommendera. Jag kör ungefär 15 – 20 mil per laddning. Möjligen att det kanske går lite för fort ibland, elbilar reagerar snabbt när man trycker på gasen, avslutar Allan Ragnarsson.

Fotnot; Flera läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Taggar

Dela


1 reaktion på Saab med ”luftbromsarmar” blev första bilen

Kommentarsfunktionen är stängd