Nyheter

Så vill partierna satsa på landsbygden 

Nyheter Om du fick 5 miljoner kronor att satsa på landsbygden, vad skulle du göra då? Den frågan fick politikerna besvara under debatten i Åminne.

Landsbygdsutveckling stod fokus under LRF-debatten. Bild: Pressbild

– Ponera att det är den 1 oktober och ni sitter segervissa. Du har fått frågan om att ha landsbygdsfrågorna på ditt bord, tack vare landsbygdsdialogen där ni pratar om skola och service på landsbygden. Plötsligt kommer det in 5 miljoner kronor i friska pengar som ska gå till en satsning som ska göra skillnad för landsbygden. Det är snabba ryck, vad sätter du pengarna på? Öppnade moderatorn Anna Samuelsson.

Efter en kortare stunds betänketid svarade de olika partierna.

Per Karlander (M): Jag tycker spontant att 5 miljoner är för lite, men jag var tvungen att konsultera med Anders Nyberg (andra namnet på listan). Jag sätter pengarna på en fin infrastruktursatsning åt landsbygdsskolorna. Det är viktigt med kommunikation och infrastruktur. 

Peter Thorén (MP): Jag är övertygad om att priserna på de fossila bränslena kommer att öka, så jag tror att jag skulle lägga de pengarna tillsammans med JLT på kollektivtrafiken. Jag lägger pengarna på gratis kollektivtrafik för ungdomar under 20 år. 

Peter Regnell (L): Jag lägger en del av pengarna på att utveckla kransorternas mötesplatser, en del av dem på att utveckla lekplatserna i kransorterna, en del till landsbygdsskolorna och en liten peng till cykelvägen Forsheda-Bredaryd.

Kurt Nordin (SD): En del av pengarna går till underhåll av det gamla järnvägsspåret i Hånger, en del till att få en fungerande barnomsorg i Hånger, förbättrad möjlighet till nybyggnation i Hånger och förbättrad skötsel av grönytorna i Hånger.

Emina Dautovic (V): Jag lägger pengarna på en satsning för en förbättrad vård och omsorg i hela kommunen. Bland annat satsningen på en sjuksköterska i Bor. 

Mikael Karlsson (C): Jag lägger pengarna på att rusta upp slöjdsalarna i Fryele och Hånger skola, att förstärka vård och omsorg på landsbygden, förstärkningar av cykelvägar och en förstärkning av kulturen.

Håkan Johansson (KD): Som en tidigare partiledare sa: Halleluja! Jag lägger pengarna på ett projekt för att utveckla upphandling. Vi måste upphandla mer närodlat och närproducerat och utöka skolornas menyalternativ, gärna så att vildsvin hamnar inte bara på bilarnas grillar utan även på kommunernas grillar. Vi måste ha fler kommunala lantbrukare som levererar till kommunen och få fler verksamma bönder.

Azra Muranovic (S): Jag håller med om det mesta som har sagts här, men jag väljer att lägga pengarna på ett demokratiprojekt där barnen och ungdomarna själva får bestämma vart pengarna går till. Barnen måste lära sig hur det fungerar i en demokrati. 

– Får vi 40 miljoner kronor så får vi mycket gjort, det hör ni, avrundar Anna Samuelsson. 

Taggar

Dela


7 reaktioner på Så vill partierna satsa på landsbygden 

MP, berätta lite hur du tänker upplägget på kollektivtrafiken? Kommer landsbygden gynnas?

Hur tänker den där Emina? En sjuksköterska till Bor? Varför inte till Dannäs eller Rydaholm? Har Bor något som de andra inte har? Det är diskriminering!

Skojar ni? Fem fiktiva miljoner till landsbygden? Att ställas mot den halva miljard, troligen närmre 600 miljoner, som kastades in i den gamla tegelkåken Gummi!
Humor på högsta nivå.

Mp? Du säger det ska satsas på kollektivtrafik? Var är busslinjer mellan Sävsjö-Värnamo? Å skyll inte på underlag å JLT , allt handlar om pengar , men inne i stan ska det rulla bussar i tomma. Nä hävdar att landsbygden och barns som bor där diskrimineras. I slutet av 80-talet och början av 90-talet hämtades inte barnen på lågstadiet en timmen inan skolan började av bussen. Är det rimligt? Å jag vet att det handlar om pengar, nu ligger en buss å får köra åt två håll, förr var det 2 från två håll och en taxi från ett håll, så du kan inte skylla på miljöpåverkan, bara sätta in två biogas/elbussar. Var hindrar kommunen att betala extra till lärare på landsbygden? Skulle vara rimligt och då ge samma förutsättningar för barnen på landsbygden. Men ni på kommunen vill väl att en en stor dubbeldäckare börjar hämta upp barnen vid klockan 5 på morgonen och sedan in till fyrkant skolorna i stan, och sedan går bussen hem 16.15 från stan och sista ungen är hemma runt klockan åtta på kvällen.

Jag skulle lägga pengar och ännu mer pengar på att rusta upp skolor på landsbygden och även ge dom fina ordentliga inomhushallar. Men lyssnar man till styrande politikerna ( C M) och även S, så måste landsbygden å mindre orter förlita sig till ideella krafter . Men städernas invånare ska gräddfil och allt serverat. S skyller bland annat på underlag , varför diskriminering av landsbygd? Mp vill ha satsning på kollektivtrafik? Varför kan inte invånare från städerna ta sig ut till en fin toppmodern inomhushall på landet? Nä hoppas att folk genomskådar politikerna snart . Och kan säga centern är inget landsbygd partie, tänk på det ni från landsbygden. Finns ett parti som är för landsbygden , fundera på det istället.

Kommentarsfunktionen är stängd