Nyheter

Så vill MP få lokalgrupperna att växa sig starka igen

Nyheter I valet 2022 blev Miljöpartiet av med sitt enda mandat i Värnamos kommunfullmäktige. Men det är inte bara här man tappat – man saknar representation i en rad olika kommuner över landet.

När han var i Jönköping träffade Daniel Helldén bland annat Rebellmorsorna. Här stickar han på en röd halsduk. Foto: Henrik Skoglund

Endast 1,89 procent i kommunen röstade på Miljöpartiet i kommunalvalet 2022 och de blev därmed av med sitt enda mandat. När partiets språkrör Daniel Helldén var på besök i Jönköping i veckan så passade vi på att fråga honom vad partiet gör för att stärka upp de lokala grupperna.

För på många ställen runtom i landet har man tappat sina platser i de beslutande organen.
– Vi har ett arbete med att stödja dem. När man åker ur så förlorar man ekonomiskt och vi försöker stötta lokalgrupperna med det. Det som behövs är ju att man känner att man är flera. Här i Jönköpings län så samlar man också ihop grupperna och träffas så man får gruppkänslan. Det är en viktig del, berättar Daniel Helldén.

Språkröret är väl medveten om att en del av partiets politik slagit tillbaka på dem själva.
– Speciellt i mindre kommuner. Till exempel när man pratar om bensinpriser bland annat. Vi anser att vi måste ställa om och få bort fossila bränslen. Där håller vi på att titta på olika lösningar för att stötta upp i de områden man inte har de förutsättningar som man till exempel har här inne i Jönköping med bussar och att du kan cykla var som helst. Men när man kommer ut i de mindre kommunerna så är det helt andra förutsättningar. Framförallt på landsbygden och där håller vi på att titta på en politik så att alla de känner att de är med på tåget.

Daniel Helldén fortsätter:
– Vi pratar om en rättvis omställning och måste vara med i den här processen och det är viktigt att man känner att man är det. En viktig del är att politiskt stärka upp i mindre kommuner.

Har du något exempel på politik ni tittar på som skulle kunna gynna landsbygden?
– Vi har lite olika förslag bland annat ett glesbygdsstöd för att backa upp det som blev dyrare med reduktionsplikten. I vår budget ligger det en leasinbonus på elbilar. Vi vill återföra reduktionsplikten och vi håller på att titta på att man som bonede i en storstad ska betala mer av det och de på landsbygden mindre.

Han fortsätter:
– Vi måste stötta upp de som inte har förutsättningarna. Jag bor i Stockholm och där finns det kollektivtrafik när som helst. Där behöver man ingen bil, men folk har bil ändå och kör. Då får man ta mer av kostnaden då det allmänna har gett förutsättningar till något annat.

Miljöpartiet håller på att skriva om sitt partiprogram. Ett arbete som ska vara klart nästa år.
– Det är viktigt för oss att få alla att förstå att vi verkligen står bakom alla i den här omställningen som vi behöver göra, säger Daniel Helldén.

 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Så vill MP få lokalgrupperna att växa sig starka igen

Håller inte med dina påstående och det gör inte de marknadsdrivande krafter som står för framtid och utveckling heller i dina påstående. Att du jämför miljörörelse med kommunism och totalitära stater så få du ha den åsikten. Vad som hörs från näringsliv är mer driv i miljöfrågor då detta är ett måste. Vad vetenskap och forskning rapportera är kostnader och konsekvenser som blir enorma för framtida generation. Har marknadsekonomin någon gång satt ett pris på att förorena, utnyttja eller förstöra förorena haven och atmosfären.
Sveriges största kapitalinvesterare har en helt annan bild av miljöpolitiken än den du påtalar.
Konsumtion som ekonomiskt styrmedel är ifrågasatt och cirkulär ekonomi ses mer som en framtida ekonomistyrning i marknadsekonomin.

Ledsen Jörgen, men nej, populistiska uttal kommer ofta från en del bolag och ja, det görs en hel del, men att göra det så som MP vill, är en enkel biljett ännu snabbare ner i miljöförstörings träsket.

Och ja, er agenda har väldigt mycket gemensamt med ett totalitärt synsätt.

MP har spelat ut sin roll i och med att man gav sig in i vänstergänget. Liberala krafter har inte längre någon plats i MP. Av de fyra kvinnlig kandidater som kandiderade till språkrörsposten uttalade sig alla att om inte MP fanns skulle man valt Vänsterpartiet. Eller har jag fel?

Ni är inte på folkets sida bara en grupp som försöker ta makt genom att tvinga folk till det de inte vill.
Se bara vad ni gjort i Värnamo tvinga kommunen att lägga ut en massa pengar till ingen nytta.

Sorry MP, har sett er politik utföras i verkligheten, var bakom järnridån när det begav sig, var många fina vackra ord om hur rent och fint de hade det, muren föll och tack vare ett anti-kapitalistiskt och odemokratiskt styres skick, så har man fortfarande efter över 30år enorma föroreningar att ta hand om.

Er önskan om hur ni vill föra er politik, leder tyvärr till minskade inkomster för alla, även då för staten, så med andra ord, så kommer inga pengar finnas för att genomföra era önskningar.

Och jo, jag ser också gärna minskade utsläpp, men för att nå dit, så hjälper ingen piska, bara utveckling av icke subventionerade energi slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *