Nyheter

Så tänker politikerna om vargfrågan

Nyheter Vargens vara eller icke vara debatterades under LRF-debatten i Åminne.

Vargens vara eller icke vara debatterades under LRF-debatten i Åminne. Bilder: Arkivbild/David Alin

Under våren beslutade riksdagen att halvera vargstammen samt att Sverige ska verka för att ta fram en gemensam skandinavisk förvaltningsplan för den skandinaviska vargstammen eftersom djuren rör sig mellan länderna. Med anledning av beskedet var moderatorn Anna Samuelsson nyfiken på hur de kommunala partierna resonerar i frågan. 

Peter Thorén (MP) var först ut att svara.

– Tydligen finns det uppemot 460 vargar i Sverige. Fem av riksdagspartierna står bakom ett förslag på att det ska finnas max 170 vargar i landet. 17 forskare har kritiserat förslaget med hänvisning till en minskad genetisk variation och menar att vargstammen i stället behöver växa för en bättre genetisk variation. Det är problematiskt att göra en avvägning: det kan mycket väl vara lagom med 460 vargar i landet men också med 170. Det är lätt att ta upp vargen som en fiende, men ur ett jordbruksperspektiv tror jag att vildsvin är ett större problem än vargen. Vi har ett ansvar för vargen. 

Kurt Norin (SD) lämnade ett tydligt besked.

– Det här är inte så mycket att diskutera. Riksdagen vill att det ska finnas 170 till 270 vargar i Sverige, så det är bara att se till att verkställa det beslutet. Det är inte taget än, men ett riksdagsbeslut är ett riksdagsbeslut så de som sitter i styret får se till att få det genomfört, säger han.

– Centern var drivande till det förslaget. Utöver det vill vi även driva fram en hållbar viltförvaltning och vi står bakom jaktlagen som reglerar när, var och hur jakt får bedrivas, säger Mikael Karlsson (C).

– Partiet säger att vi ska ha en god viltförvaltning av vargen. Det måste vara jakt på dem, men ingen tjuvjakt. Det ska vara en hållbar förvaltning, säger Azra Muranovic (S). 

Per Karlander (M) var tydlig.

– Max 170 vargar ska finnas i Sverige. Personligen anser jag att det ska inte öppnas några nya revir någonstans där befolkningsstatistiken är högre än i Yellowstones nationalpark.

Peter Regnell (L):

– Det är en polariserad fråga och vi står i mitten av det här, där vi varken tror att vi ska ha en sund vargstam eller tror på licensjakt. Vi måste också se till att de som har tamboskap får ersättning om vargen attackerar. 

– 170 vargar räcker, det är inte att lätt att säga det men Naturvårdsverket har kommit fram till den rekommendation till förvaltning som vi ställer oss bakom. Vi måste upprätthålla en bra genetisk variation. Jag tycker att det var lite läskigt när vargen vandrade omkring i Värnamo, säger Håkan Johansson (KD).

Emina Dautovic (V) berättar partiet står bakom överenskommelsen om införandet av ett storlekstak och arbetet för en gemensam förvaltningsplan för den skandinaviska vargstammarna. 

– Vi vill även att skyddsjakt tillåts på varg och det är viktigt att resurser avsätts för rovdjursjakt, säger hon.

Kurt Nordin (SD) begärde åter ordet:

– Ett problem som jag tror skulle gå att eliminera är att när skyddsjakt begärs är intresseorganisationer snabbt framme och överklagar. I mitt tycke får de ofta gehör, så jag tror att det går att få större acceptans för skyddsjakt på varg.

Azra Muranovic (S) replikerade:

– Jag vill bara tilläga att syftet med den reglering vi går fram med är att både få en snabbare rovdjursjakt men även att korta ner tiden för överklagande från intresseorganisationerna. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Så tänker politikerna om vargfrågan

Kommentarsfunktionen är stängd