Nyheter

Så tänker partierna i arenafrågan

Nyheter I en artikelserie svarar de valbara partierna på läsarfrågor. I dag diskuteras den nya fotbollsarenan.

Så tänker partierna om den nya fotbollsarenan. Arkivbild: Värnamo kommun

I går inledde vi vår artikelserie med läsarfrågor till partierna, som berättade om sin syn på viaduktens framtid.

I dag avhandlar vi läsarens andra hjärtefråga i kommunen, som handlar om bygget av den nya allsvenska fotbollsarenan på Ljusseveka. Frågan lyder: ”Arenan, om arenabygge, då enbart till allsvenska matcher och vilken tidsplan?”

Så här svarade partierna:

Centerpartiet: Arenan är beslutat och byggnation påbörjas våren 2023. Målet är att vara klar till seriestart 2024.

Kristdemokraterna: Ja till byggnation av ny arena avsedd för fotboll, men ej enbart för allsvenskt spel. Sjävklart ska även damlaget spela matcher där. Tidsplanen är att den ska stå klar för spel våren 2025.

Liberalerna: Arenan är beslutad i kommunen och en budget satt på över 200 miljoner kronor. Vi har en överenskommelse med IFK Värnamo och ett krav från fotbollsförbundet om en treårig tidsplan till att arenan är tagen i bruk. Vi har också i kontraktet med IFK olika scenarior för ekonomi med tanke på spel i allsvenskan, superettan och ettan.

Miljöpartiet: Arenabygget är i gång med projektering och kommer att vara färdigt inom fyra år, så 2026 spelar IFK på ny arena. Om inget stoppar planerna som kan äventyra till exempel vårt dricksvatten.

Moderaterna: För att Svenska fotbollsförbundet ska ge dispens för IFK Värnamo att spela i allsvenskan måste de ha en godkänd arena inom tre år. Genom ett avtal mellan IFK och kommunen som innefattar att en arena ska stå klar 2025 och en del andra åtgärder på Finnvedsvallen så har man fått dispensen. Tidsplanen är snäv men hittills håller den.

Socialdemokraterna: IFK Värnamo har fått dispens för att spela på Finnvedsvallen i tre år. Det innebär att arenan ska vara färdig inom tre år och att innehållet i arenan tas fram i samverkan med IFK, då det är dem som kommer att vara hyresgästen.

Sverigedemokraterna: Är tveksam om att arenan kommer till stånd i Ljusseveka. Vattentäkten är en riksangelägenhet och när man nu vill se synergieffekter med ishall och simhall inom samma område är frågan om länsstyrelsen kommer säga ja till detta. Jag tror att det blir omförhandling och att detta kommer ta två-tre år innan den står på plats. Är fortfarande inne på att förlägga den mittemot Mossleplatån och göra en samlad arenastad där på sikt. Sedan anser vi att bygga en arena som man bara kan använda till fotboll och inga andra aktiviteter är mycket pengar för lite verksamhet.

Fotnot: Vi har försökt att få kontakt med Partiet Vändpunkt och Vänsterpartiet utan att lyckas.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Så tänker partierna i arenafrågan

Elitsatsningar ska inte betalas av skattebetalare. Näringslivet i GGVV är starkt och lär visa intresse om kommunen ger dem utrymme. Ges chansen kan det bli lika bra som de satsningar Borås har gjort tillsammans sitt näringsliv. Ge arenan de förutsättningar den behöver för att skapa mervärde för hela GGVV. Då räcker inte Värnamos skattepeng långt. Och snälla, tänk till hur arenan placeras i våtmarken uppströms staden. En våtmark har en funktion, bygg inte bort funktionen helt, staden lär behöva fördröjningen som våtmarken bidrar till helt gratis idag.

Hade det funkat att göra om Finnvedsvallen hade det varit bäst. Fantastiskt mysig arena. Men jag är inte tillräckligt insatt varför det inte skulle gå. Någon får gärna förklara. Hur som helst hoppas jag bara att de bygger en stängd arena. Inte någon Falkenberg-arena. Södra Sveriges tråkigaste arena av alla som är relativt nybyggda. När de allsvenska spelarna fick rösta om sämsta arenan för några år sedan vann Falkenbergs arena det priset.

Det ska inte till någon ny arena!
Våra skattepengar ska gå till viktigare saker som behövs till så mycket bättre så som en ny viadukt, pengar till att sköta kransorterna riktigt och låta dem växa som de vill, Nej alla pengar ska läggas i hålan Värnamo. Har de inte slösat bort tillräckligt med våra skattepengar till katastrofbygget Gummifabriken?

Låt de som springer och jagar en fotboll be om sponsorpengar i stället. Inte klokt att ta av skattepengar, det finns fler som behöver dessa pengar än ett fotbollslag. Skamligt slöseri..

Visst, det är bra med en arena men då är det ju bättre med ett gynnsamt lån. Tycker inte det är okej att ta pengar som skulle kunna gå till skolor, vård och sjukvård . Är det inte viktigare att våra barn får en bra skolgång och våra äldre en bra äldrevård ? Och det måste vara bättre om liv räddas på Värnamo sjukhus? Lägger hellre 250 miljoner på sjukhuset och räddar liv än att betala 250 miljoner för att se lite fotboll.

Är det inte bättre att ta bort friidrotten på Finnvedsvallen och bygga nytt för de med läktare och övrigt som behövs på Tinas ö i stället, och bygga nya sidoläktare och en uppdatering på Finnvedsvallen så att det går in cirka 8 000–10 000 personer med nya P-platser emellan träningsplan och vägen?
Betydligt billigare men jag vet inte vad fotbollförbundet ställer för krav.

Nu räcker inte 200 miljoner för arenan längre med dessa kostnadsökningar som har kommit den senaste tiden, hamnar nog på 250 miljoner i stället kan jag tänka mig.

Eniga politiker, eller ? Vad menas med hyresgäst, kan inte alla fotbollsklubbar vara hyresgäst ? Svenska Fotbollförbundet ställer krav på kommunerna och lokalpolitiker sväljer rakt upp och ner.

Får vi se vilken landsbygdsskola som ska göras om eller läggas ner för att bekosta detta bygge👇👇👇 I mitt tycke kan i stället IFK få ett bättre lån med ok ränta och betala bygget själva…

Kommentarsfunktionen är stängd