Nyheter

Så ska nämnden få en budget i balans

Nyheter Anställningsstopp för skolresurser, utreda delfinansiering av fältare och ingen skolskjuts till fritidshem. Det är några av åtgärderna som ska få barn- och utbildningsnämndens budget att gå ihop framöver.

En enig barn- och utbildningsnämnd har beslutat om åtgärdsplan för att få

Under våren har barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram olika alternativ till besparingsåtgärder för att få en budget i balans. På nämndens sista junimöte togs beslut i frågan. Landsbygdsskolorna lämnas oförändrade. I stället vidtas andra åtgärder.

Bland annat får barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda och besluta om åtgärder för att minska kostnader så som delfinansiering av fältare, delade tjänster, avtal med barn- och ungdomshälsan samt justering av riktlinjer för tilläggsbelopp. Dessutom kommer förvaltningen inte att erbjuda skolskjuts när eleverna har fritidsplacering, det införs anställningsstopp för skolresurser från och med det kommande läsåret och man kommer att vidta åtgärder för en återhållsamhet gällande inköp under höstterminen 2024.

– En enig nämnd klubbade åtgärdsplanen för budget i balans. Detta är förslagen som fanns just nu och som behöver genomföras som ett första steg. Det tycker jag var bra, säger nämndens ordförande Maria Johansson.

Vad innebär då de beslutade åtgärderna ekonomiskt sett?

När det gäller utredningen om möjliga sparåtgärder uppskattar förvaltningen en besparing på drygt 1,5 miljoner kronor under 2024 och drygt 3,6 miljoner kronor årligen från 2025 och framåt. Besparingen för skolskjutskostnaden uppskattas till 354 000 kronor per år, de minskade skolresurserna (sju tjänster) uppskattas ge en besparing på 2 miljoner kronor under 2024 och 8 miljoner under 2025, och en återhållsamhet när det gäller inköp uppskattas innebära en besparing på två miljoner kronor. Summa summarum beräknas åtgärderna innebära en besparing på 5,7 miljoner kronor under 2024 och 12 miljoner kronor under 2025.

I december 2024 ska förvaltningen återkomma med en redovisning av åtgärdsplanens effekter och på samma möte ska förvaltningen även presentera förslag till åtgärder för att nämnden ska få en budget i balans 2025.

Socialdemokraterna reserverade sig mot samtliga att-satser förutom de två sistnämnda ovan, med hänvisning till sitt eget budgetförslag.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Så ska nämnden få en budget i balans

Blir så otroligt upprörd när jag läser detta! Snacka om att prioritera så fel man bara kan!!!! Där man drar in är ju precis där man behöver satsa som allra mest för att få ”valuta för skattepengarna” och detta kommer primärt få konsekvenser för de som behöver stöttning men även för alla andra runtomkring.

Vill Värnamo kommun få ännu fler ”hemma-sittare?” Har man gjort någon utvärdering varför det finns så många som inte går till skolan? Hur kan det få fortgå? Det är så otroligt många barn som inte mår bra i dagens samhälle och det är otroligt naivt att tro att det enbart beror på en uppfostringssak.

För det kan jag garantera att man kommer att få fler som ger upp om man fortsätter att drar in på skolresurser. Utan de resurser som vårt barn fått stöttning av genom åren så hade hon aldrig varit i närheten av där hon är i dag, även om hon fortfarande inte är godkänd i samtliga ämnen trots allt kämpande och aldrig kommer att ”lyckas” likt de som inte har en funktionsnedsättning, så kommer hon att kunna gå ut skolan med sådana betyg att hon kan skaffa sig ett arbete, eventuellt vidareutbilda sig, men åtminstone kunna försörja sig själv och kunna känna att man har ett syfte, värde och självkänsla, för de flesta vill faktiskt bidra och lyckas!

Tyvärr bidrar Värnamo kommun just till att dessa barn känner att man inte är värd att satsa på. Vet inte hur många gånger jag fått trösta när hon gråtit och sagt att hon vill vara som alla andra samtidigt som hon kämpar mer i skolan än vad majoriteten gör och så gör man så här mot personer som verkligen är hennes livlina i skolan. Det måste väl ändå vara målet med skolan att man fullföljer den och att man lär sig något. Är det någon som vet hur skolan fungerar nu för tiden?

Var är det långsiktiga tänket inom politiken och kommunen? På allvar- hur kan man tro att detta är en långsiktig besparing att man drar in på resurspersonal i skolan!? Vad är kostnaden (om man bara ser till kronor, vilket uppenbarligen är det enda man tittar på) för de ungdomar-senare vuxna, som misslyckats med skolan och inte kan försörja sig, kanske hamnar snett och så vidare. Den kostnaden är så ofantligt mycket högre! Det är inte bara de barn/ungdomar som har svårigheter som drabbas av detta, det drabbar självklart samhället i stort varje gång personer inte kan försörja sig själv.

Alla kan så klart inte det, men de som bara behöver extra stöttning för att lyckas. Varför drar man in på det och inte på de misslyckade skrytbyggen, fotbollsarenor, uppvärmda bänkar ja gud vet allt? De ”tråkiga” områdena som skola och omsorg måste väl ändå gå först innan man kan säga att pengar finns över till annat?

Det är även ett lagkrav att alla ska få samma förutsättningar i skolan (utan att behöva diagnostiseras för att få stöd) men jag tror nog att de flesta som har barn med svårigheter vet hur mycket man måste kämpa för att få den stöttning som man har laglig rätt till.

Men det är alltid där man ska spara in först. Sedan kan man bränna hundratals miljoner på massa saker som absolut inte är det primära i en kommun.
Man slutar aldrig att häpna över inkompetensen…

Man har nu klubbat igenom att dra in totalt 35 skolresurser fram till 2025!
Resurspersonalen är en viktig del för en likvärdig skolgång för alla barn. Bland annat elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

Enligt barnkonventionen och svensk skollag ska alla barn få sina rättighet till utbildning tillgodosedda.
Barnkonventionen artikel 2 lyder: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
Nu har man alltså beslutet att frångå barnkonventionen och rycka bort stödet för en grupp elever i kommunen och låta dessa barn blir lämnade utan det stöd de har rätt till.
Värnamo kommun väljer alltså att frångå barnkonventionen, skollagen och diskrimineringslagen.
Detta är allvarligt!

Nämnden är nöjd med en budget i balans skriver man.
Nämnden borde vara mindre nöjd med hur man uppfyller barnkonventionen och gällande lagstiftning. Utöver detta bör man jobba vidare med vilken människosyn man egentligen har i den ”mänskliga tillväxtkommunen”.

På Värnamo kommuns hemsida skriver man följande om kommunens vision:

”Visionen om den mänskliga tillväxtkommunen handlar om att alla räknas och att varje människa är en tillgång. Arbetet mot visionen ska präglas av långsiktighet, delaktighet, tolerans och integration.”

Det kan till fullo konstateras att man inte leverera upp till dessa vackra ord i sin egen vision!
Är det inte dags för Värnamo kommun att säga sanningen till invånarna när man i slutna nämnde sällskap gör tvärt om vad visionen säger?
I Värnamo kommun har alla elever INTE samma värde!

Varför ska det gå ut över barnen? Sparka några kommunanställda eller en rektor som inte klarar sitt jobb? TIll exempel någon av grundskolans rektorer

Återigen drabbar det de elever som behöver extra stöd i skolan. Det är dags att se över förvaltningens organisation för där kan det finnas tjänster som skulle kunna avvaras.

Kommentarsfunktionen är stängd