Nyheter

Så ska landet stegvis öppnas igen

Nyheter Statsminister Stefan Löfven, miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller nu en digital pressträff.

Statsminister Stefan Löfven

– Många har längtat efter att gå på kalas, teater, samla kompisar med mera och leva livet som vanligt igen, säger statsminister Stefan Löfven.

Den plan som vi presenterar i dag ger svar på hur och när detta ska vara möjligt. Även om smittspridningen sjunker befinner vi oss fortfarande i ett tufft läge. Vi måste fortsätta att följa restriktionerna. Pandemin är inte över här och nu.

Stefan Löfven, statsminister, fortsätter:

– Vi utgår från ett antal principer. Grundläggande är att smittläget, belastningen i sjukvården och vaccination ska avgöra när det är lämpligt att införa anpassningar.

– Öppningen och restriktionslättnaderna består av fem steg: steg 1 – första juni, steg två – första juli, steg 3 – mitten på juli, steg fyra – i september, steg fem är inte datum bestämt i nuläget.

– Nu vill vi öppna upp för barn och unga. Folkhälsan ska prioriteras. Det är också prioriterat att lätta på grundlagsskyddande principer, berättar Per Bolund, miljö- och klimatminister.

Planen är att gymnasier och grundskolan ska återgå till det normala i höst.

Från 1 juni gäller:

Då kan inomhusarrangemang med åtta deltagare ordnas. Om det finns anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare.

Förutom utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser höjs gränsen 500 deltagare.

För tävlingar så som motionslopp höjs taket till 150. 

Kollo och lägerverksamhet för barn ska också kunna ordnas igen. 

Dessutom ska restaurangerna få hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22 – i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 

Även nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni.

Sommarläger för barn tillåts.

Marknader och nöjesparker kan öppna men med ett krav på smittskyddsåtgärder.

Folkhälsomyndigheten kommer att ha möjlighet att besluta om sänkta deltagartak regionalt.

Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger att reglerna med att hålla en meters distans i serveringslokaler – och att man ska vara högst fyra vid borden – ska gälla även efter första juni. Barn och unga ska få delta i cuper, matcher och andra idrottsevenemang i lite större omfattning.

Taggar