Nyheter

Så ofta har det regnat på midsommar

Nyheter Det ser ut att bli spridda skurar runt om i landet på mid­sommar­afton i år. I våra kommuner har chansen till ett regnfritt midsommarfirande historiskt varit omkring två på tre, visar Newsworthys genomgång av väderhistoriken vid SMHI:s mätstationer.

Det ser ut att bli spridda skurar runt om i landet på mid­sommar­afton i år. I våra kommuner har chansen till ett regnfritt midsommarfirande historiskt varit omkring två på tre, visar Newsworthys genomgång av väderhistoriken vid SMHI:s mätstationer. Pressbild: Newsworthy

Torkan är svår i stora delar av landet och många längtar nog efter mer regn, men just under midsommarfirandet brukar uppehållsväder vara välkommet. Så hur vanligt är det att det regnar på midsommar i Värnamo? Vid mätstationen Hagshult har det fallit minst en millimeter nederbörd under 36 procent av alla midsommaraftnarna sedan 1949. Blötast var midsommarafton 1980. Under ett dygn föll 22,4 millimeter regn vid stationen.

En genomsnittlig midsommarafton har dygnsmedeltemperaturen legat på 14,3 grader vid Hagshult. Men temperaturen har varierat rejält: Från som lägst 9,3 grader 1996, till 22 grader 2016.

Den allra högsta temperaturen nåddes år 1970: 30,6 grader när kvicksilvret stod som högst på midsommaraftonen. Just midsommar 1970 var rekordvarm i stora delar av landet.

Maxtemperaturen har nått över 20 grader på midsommar omkring två av fem år historiskt sett, och ett år av fem har den varit över 25 grader.

Den blåsigaste midsommaraftonen inträffade 1967, med som mest 6 sekundmeter (alltså en frisk bris) i medelvind under 10 minuter, vid Hagshult.

Taggar

Dela