Nyheter

Så mycket kostade förskolan

Nyheter Kommunfullmäktige godkände slutredovisningen av Mosslelunds nya förskola.

Kommunfullmäktige godkände slutredovisningen av Mosslelunds nya förskola. Arkivbild: David Alin

Projektet ”Nybyggnad förskola i kvarter Dalen Mosslelund” omfattade rivning av befintlig förskola, flytt av befintlig lekutrustning samt iordningställande av befintlig tomt.

Därefter har projektet inneburit projektering, upphandling och byggnation av byggnad och utemiljö för ny förskola.
Mosslelunds förskola är den andra förskolan som byggts efter förskolekonceptet som togs fram i och med uppförandet av Nyfiken förskola 2016. Under projekteringen av Mosslelunds förskola gjordes en utvärdering och uppgradering av konceptet.

Mosslelunds förskola består, liksom Nyfiken förskola, av fyra avdelningar för 20 barn per avdelning samt ett serveringskök. I utemiljön, som delats in i områden för mindre respektive större barn, återfinns ”Minimagiska dungen/årstidshjulet”, ett konstverk skapat av konstnärsduon Byggstudio som en del av arbetet utefter enprocentsregeln (en ekonomisk princip för offentlig konst som innebär att cirka en procent av den totala budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad).

Projektering påbörjades hösten 2017 och började med en grundlig utvärdering och genomgång av Nyfiken, den första förskolan enligt konceptet. Under första kvartalet 2019 genomfördes i egen regi rivning av befintlig förskola, flytt av befintlig lekutrustning (bland annat till Gläntans förskola) samt iordningställande av befintlig tomt med bland annat släntning/stödmur längs Backegårdsgatan/Libanonvägen. Parallellt med de förberedande arbetena genomfördes upphandlingen och Bygga GWG kontrakterades. Bygget påbörjades april 2019 och slutbesiktigades och fick slutbesked i juli 2020. I slutet av de förberedande arbetena i egen regi upptäcktes slaggprodukter i marken från ett tidigare gjuteri. Beslut fattades att låta undersöka/åtgärda detta som en ÄTA (ändringar, tillägg, avdrag) i kontraktsarbetena. En omfattande urgrävning/återfyllning krävdes med noggrann provtagning och dokumentation. Detta medförde en ökad kostnad och försening på cirka två månader. Förskolan startade sin verksamhet i oktober 2020. Arbeten med kompletterande åtgärder i form av utesovplatser och solskydd i utemiljön samt komplettering av ventilation i elrum och relationshandlingar färdigställdes under vintern 2022/2023. 

Totalt har kommunfullmäktige under åren 2017 till 2021 beviljat en budget på 30 miljoner kronor till projektet. När kostnaderna för 2017 till och med 2023 har räknats samman landar slutnotan på 32 595 626 kronor. Det innebär att förskolan blev cirka 2,6 miljoner kronor dyrare än beräknat. 

När urgrävning/återfyllning av massor var utförd och nytt slutdatum fastställts flöt arbetena på som planerat och utan större intermezzon. En ny detaljplan togs fram för projektet med en utredningskostnad på 225 000 kronor. I och med den grundliga utvärderingen och genomgången av Nyfiken fick detta projekt bära en högre projekteringskostnad som sedan kom Leklunden (ny förskola i Rydaholm) till godo. Kostnader för förberedande arbeten blev cirka 750 000 kronor. Kostnaden för urgrävning/återfyllning med provtagning och kontroll blev cirka 1 500 000 kronor. En väsentlig del av underskottet beror på de slaggprodukter som upptäcktes och åtgärder för att komma till rätta med det”, skriver tjänstemännen i slutredovisningen.

Taggar

Dela