Nyheter

Så många kör onyktra i närområdet varje dag 

Nyheter Efter flera års nedgång ökar rattfylleribrotten på nytt. – Det finns en hel del att diskutera kring fikabordet, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Genrebild: Pixabay

Mellan 15 till 20 000 bilister sätter sig dagligen bakom ratten med alkohol eller droger i blodet för att köra på våra vägar. Det betyder att en av 500 bilister du möter, eller 0,2 procent, befinner sig i onyktert tillstånd bakom ratten, men i polisregion öst är siffran betydligt högre. 

– Vid årsskiftet gjorde polisen en trafikvecka med inriktning på onykterhet. När den sammanställdes så visade den att i polisregion Öst är en av 200 bilister, eller en halv procent, under påverkan av alkohol eller droger i samband med körning. Till saken hör att rattfylleri och drograttfylleri ligger bakom 20 procent av alla dödsolyckor i trafiken varje år, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

2022 omkom 220 personer i trafiken. Fram till maj 2023 har 80 personer omkommit i trafiken i år. 

– När det gäller droger eller alkohol i trafiken så gäller det att tänka sig för när man befinner sig på ställen där människor brukar alkohol och se vad man kan göra åt saken så att personerna i fråga inte sätter sig bakom ratten. Det är en ganska intressant övning att diskutera hur man agerar i en sådan situation, exempelvis kring fikabordet, säger Johnny Gustavsson. 

Taggar