Nyheter

Så många kommuninvånare sålde sina bostäder 2023

Nyheter Trots det ekonomiska läget var det stor rotation på bostadsmarknaden i Värnamo kommun, visar nya siffror från Skatteverket.

Arkivbild.

Förra året sålde 9 860 personer i Jönköpings län sina bostäder och ska deklarera för det i år. I Värnamo kommun berörs 957 personer. Det motsvarar drygt 9,7 procent av de berörda människorna.

– För den som sålt en bostad och ska deklarera för det finns flera hjälptjänster som ger vägledning. Numera finns en e-tjänst som är öppen åter runt, där alla uppgifter kan förberedas direkt efter försäljningen. Uppgifterna kan man sedan hämta till den digitala deklarationen när det är dags att deklarera. Många upplever att det är krångligt att skilja mellan grundförbättringar eller reparation och underhåll. Vid grundförbättringar går det att göra avdrag för hela utgiften. Vid reparationer och underhåll ges bara avdrag för kostnader de senaste fem åren före försäljningen. Skatteverket har även hjälptjänster för att ta reda på vilka renoveringsutgifter som ger rätt till avdrag och hur mycket. Det finns även hjälp för att ta reda på om det finns möjlighet att få uppskov med skatten, för den som köper en ny bostad, säger skatteinformatör Hanna Bokne på Skatteverket i ett mejl till redaktionen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *