Nyheter

Så många är långtids­arbetslösa

Nyheter Andelen som varit utan arbete i minst ett år i Värnamo var ungefär lika stor i mars jämfört med samma månad för ett år sedan. Det visar Arbetsfömedlingens senaste månadsstatistik som är sammanställd av Newsworthy

I mars hade 315 Värnamobor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är fyra färre än månaden innan. Det är den första månaden sedan augusti 2023 som antalet arbetslösa minskar. 315 personer motsvarar 1,8 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är ungefär på samma nivå som för ett år sedan.

Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har minskat jämfört med samma månad för ett år sedan: från 232 till 170, eller 1,0 procent av arbetskraften i mars 2024.

Nässjö finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 3,4 procent, medan Habo har lägst (1,2 procent). I Jönköpings län som helhet hade 4 071 personer (2,2 procent) varit arbetslösa i minst ett år i mars. Det är 57 personer fler än månaden innan, och det är den åttonde månaden i rad som antalet sjunkit.

Totalt i riket hade knappt 142 000 personer varit utan arbete i minst ett år i mars. Det motsvarar 2,7 procent av arbetskraften, vilket är ungefär lika stor andel som för ett år sedan.

Av de 315 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Värnamo kommun är 70 personer mellan 55 och 651 år och 24 är mellan 18 och 24 år. Som andel av arbetskraften innebär det att långtidsarbetslösheten är lägre i de båda grupperna än i arbetskraften totalt. I riket som helhet är andelen långtidsarbetslösa högre i den äldre gruppen.

85 av de långtidsarbetslösa i Värnamo är födda i Sverige, medan 230 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 0,6 procent, medan den är åtta gånger så hög – 4,9 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda.

Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 158 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 5,2 procent i den gruppen. Det kan jämföras med 1,2 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 0,8 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet.

Källa: Newsworthy

 

Taggar

Dela