Nyheter

Så hanterar du sommarvärmen bäst enligt läkaren

Nyheter Sommarvärmen har nått Sverige och det beräknas vara över 28 grader nästa vecka. Svettläkaren och specialisten Peter Svamo bjuder på sina bästa tips för en trivsammare upplevelse i hettan.

Sommarvärmen har nått Sverige och det beräknas vara över 28 grader nästa vecka. Svettläkaren och specialisten Peter Svamo bjuder på sina bästa tips för en trivsammare upplevelse i hettan. Foto: Pressbild

Våra äldre har det jobbigare än vanligt nu när sommarhettan nått Sverige på riktigt. Det är därför viktigt att dricka rikligt med vatten och tänka på följande avkylningstips.

– Många har inte tillgång till AC som kan kosta upp emot 10.000 kronor. En vanlig fläkt kyler inte ner rummen men sitter du nära den så upplevs den som svalkande menar läkaren Peter Svamo som äger Svettklinikerna i Stockholm.

Här är fem bra tips

1) Sätt is i en stor grund skål, stekpanna eller pajform under en fläkt som blåser. På så vis skapas en skön kylande luftström. Kylklampar går också bra att använda.

2) Om du inte kan kyla ner rummet tillräckligt kan du försöka få ner din kroppstemperatur. Ta en sval dusch, badda pannan och nacken med en blöt handduk eller drick en kall dryck.

3) Stäng av all onödig elektronik som värmer upp rummen. Ha inte på glödlampor som värmer och undvik spisen.

4) Häng ett nerblött lakan framför fönstret. På så vis blir det svalare inne när vinden blåser på lakanet. Det här är ett finurligt knep för att svalka sig i sommarhettan.

5) Fyll en sprayflaska med vatten och spraya på ansiktet eller kroppen när du har riktigt varmt. Det svalkar skönt i sommarhettan och ger lättnad för en liten stund.

En bra fläkt kostar inte mer än 600 kronor

Välj en fläkt med flera hastighetsinställningar och som kan rotera för att sprida den kalla luften. Rikta den gärna mot dig om du är en sån som svettas extra mycket på sommaren.

Bästa lösningen är så klart en AC

AC, som på svenska betyder luftkonditionering, är det effektivaste sättet att svalka hemmet. Välj AC utifrån hur stort rummet du vill svalka är, räkna ungefär med en effekt på 60 watt per kvadratmeter. Välj gärna en modell som inte är högre än 65 decibel.

 

Källa: Pressmeddelande från Svettklinikerna

Taggar

Dela