Nyheter

Så firar Värnamoborna midsommar

Nyheter Midsommarfirandet handlar mycket om tradition. Och om sill och potatis. Värnamo. Nu gjorde en enkät där folk fick berättar om hur de ska fira midsommar.

Kenneth Johansson  [1/3]

Ove Johansson.  [2/3]

Boris Danielsson.  [3/3]

De allra flesta kommer att fira midsommarhelgen som de oftast har gjort under många år. När det gäller maten på midsommar så är den tämligen statisk. En stor majoritet av de tillfrågade kommer att äta nypotatis och sill till lunchen. Jordgubbstårta finns också med på de flestas lista över sådant som ska ätas efter sillen.

Många uttryckte också att det förmodligen kommer att bli grillning senare på kvällen. Men den måltiden är mer väderkänslig. Vid dåligt väder väljer en hel del bort grillningen.
När det gällde dryckesvanorna på midsommar så har det skrivits mycket om detta tidigare. Värnamo.Nu konstaterar bara att en snaps till sillen är vanligt förekommande. Sedan finns det många som väljer bort detta till förmån för alkoholfria alternativ.

Många gillar att åka iväg över midsommarhelgen.
Fler som Värnamo.Nu pratat med väljer att lämna stan och åka till kusten under midsommar. Både Halmstad och Öland nämns som tänkta resmål.

Andra föredrar att fira midsommar stillsamt med släkt och vänner.
– Jag kommer att fira midsommar hemma med min fru, sedan får vi se om det kommer barn och barnbarn, sa en av de tillfrågade.

En annan tradition som oftast faller in under midsommarhelgen är det svenska sommarvädret, som ofta brukar vara minst sagt dåligt när det drar ihop sig till midsommar. Om man ska tro det tidiga prognoserna över Värnamo så utlovas det regnskurar under förmiddagen och runt 20 grader. Det kan med andra ord bli en riktigt trevlig midsommarhelg, vädermässigt i alla fall.

Jordgubbstårta är tradition på midsommar.

Kenneth Johansson: Jag vet inte än hur vi ska fira midsommar. – Vi har inte planerat något ännu. Antingen blir det hemma eller på Öland. – Så blir det nypotatis och sill och sedan kommer vi att äta jordgubbstårta.

Ove Johansson. – Det blir lugnt, hemma med sill och potatis och en starköl. Jag och frugan brukar inte åka någon stans på midsommar.

– Sedan kanske vi får besök av barn  och barnbarn.

Boris Danielsson. – Jag har inte bestämt mig ännu.

– Antingen blir det en midsommar ute på sjön. Eller så blir det cruising med bilen.

Taggar

Dela