Nyheter

Så firar Värnamoborna midsommar

Nyheter Midsommarfirandet handlar mycket om tradition. Och om sill och potatis. Värnamo. Nu gjorde en enkät där folk fick berättar om hur de ska fira midsommar.

Inger Karin.  [1/3]

Olle Ekholm.  [2/3]

Marianne Salomonsson.  [3/3]

De allra flesta kommer att fira midsommarhelgen som de oftast har gjort under många år. När det gäller maten på midsommar så är den tämligen statisk. En stor majoritet av de tillfrågade kommer att äta nypotatis och sill till lunchen. Jordgubbstårta finns också med på de flestas lista över sådant som ska ätas efter sillen.

Många uttryckte också att det förmodligen kommer att bli grillning senare på kvällen. Men den måltiden är mer väderkänslig. Vid dåligt väder väljer en hel del bort grillningen.
När det gällde dryckesvanorna på midsommar så har det skrivits mycket om detta tidigare. Värnamo.Nu konstaterar bara att en snaps till sillen är vanligt förekommande. Sedan finns det många som väljer bort detta till förmån för alkoholfria alternativ.

Många gillar att åka iväg över midsommarhelgen.
Fler som Värnamo.Nu pratat med väljer att lämna stan och åka till kusten under midsommar. Både Halmstad och Öland nämns som tänkta resmål.

Andra föredrar att fira midsommar stillsamt med släkt och vänner.
– Jag kommer att fira midsommar hemma med min fru, sedan får vi se om det kommer barn och barnbarn, sa en av de tillfrågade.

En annan tradition som oftast faller in under midsommarhelgen är det svenska sommarvädret, som ofta brukar vara minst sagt dåligt när det drar ihop sig till midsommar. Om man ska tro det tidiga prognoserna över Värnamo så utlovas det regnskurar under förmiddagen och runt 20 grader. Det kan med andra ord bli en riktigt trevlig midsommarhelg, vädermässigt i alla fall.

 

Jordgubbstårta är tradition på midsommar.

Inger Karin:  Jag kommer att fira midsommar på en campingplats med en kompis. Eftersom jag är från Norge så kommer jag att äta norsk midsommarmat. Jag tycker inte om sillen, berättar hon.

Olle Ekholm: Jag ska åka med kompisar till Gällaryd. Där ska vi tälta. Vi kommer att grilla eller så blir det online-pizza, förklarar han.

Marianne Salomonsson: Jag kommer att fira midsommar hemma med goda vänner från Helsingborg.  Vi kommer att äta nypotatis och sill, sedan blir det tårta och fika efteråt. Vi firar midsommar ungefär likadant varje år, berättar hon.

Taggar

Dela