Nyheter

Så dyr kan elnotan bli

Nyheter Elräkningarna kommer att slå rekord i december. Enligt Newsworthys undersökning kan elnotan landa på uppemot 13 000 kronor i månaden för villaägare.

December månads elräkning kan bli en chock för många hushåll. I elområde 4, som Värnamo kommun huvudsakligen tillhör, har det så kallade spotpriset legat på 3,96 kronor per kilowattimme så här långt under månaden.

Om priset ligger kvar på samma nivå månaden ut skulle det innebära att en eluppvärmd villa med årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar kan vänta sig en elräkning på uppemot 13 000 kronor efter skatter och påslag.

Spotpriset hittills i december har varit mer än dubbelt så högt som i fjol då snittet för hela månaden landade på 1,87 kronor. Motsvarande villa hade haft en räkning på knappt 6 100 kronor förra året med samma förbrukning.

Högre spotpriser vägs upp av lägre konsumtion

Elpriserna i södra Sverige har, som väntat, varit högre än i norra Sverige, men hushåll i norr använder generellt mer el än i söder, vilket gör att många av de saftigaste elräkningarna kommer landa i norr. Det visar Newsworthys analys av förbrukningsdata från SCB.

I Värnamo kommun förbrukar villahushåll i snitt knappt 10 700 kilowattimmar per år (i snittet ingår både el- och fjärrvärmda hus). Det är 13 procent lägre än rikssnittet och 4 procent mindre än en medelvilla i elområde 4.

Det innebär att många villahushåll i Värnamo kommun kommer ha lägre månadsräkningar än 13 000  kronor.

Om vi väger samman månadens elpris och historisk förbrukning kommer elräkningarna i december vara kännbara i Värnamo, men också lägre än i 201 av 290 kommuner. Bland 13 kommuner i Jönköpings län uppskattas Värnamos villaägare få de fjärde lägsta räkningarna (se siffror kommun för kommun i slutet av artikeln).

Det är flera faktorer som styr hur mycket el ett typiskt villahushåll konsumerar: klimat, husets storlek och uppvärmningskälla. Vår kartläggning visar att det är några kommuntyper och områden som sticker ut med särskilt hög elförbrukning. Det handlar dels om välbärgade orter i närheten av storstäderna, dels om en rad kommuner i Norrbotten, Dalarna och Bohuslän.

Vi ser att det finns stora regionala skillnader. I Jönköpings län beräknas Gnosjös villaägares samlade elräkningar bli 59 procent högre än Vetlandas.

Elstödet äts upp snabbt

Regeringens elprisstöd kommer, som det ser ut nu, att gå till hushåll och företag i elområdena 3 och 4 i södra Sverige. Hushåll i Värnamo har rätt till en ersättning motsvarande 67 öre per kilowattimme för den förbrukning som hushållet hade mellan oktober 2021 och september 2022. Exempelvillan med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar skulle alltså få 13 400 kr i bidrag.

Stödet utformades utifrån dynamiken som rådde på elmarknaden under slutet av 2021 och början av 2022 då priserna ofta skilde sig markant mellan söder och norr. Men under den senaste månaden har skillnaderna inte varit lika kännbara. Prissnittet för december ligger på 3,23 kronor i område 1 i nordligaste Sverige, jämfört med 3,96 i område 4 i syd.

– Norra Sverige kom relativt lindrigt undan förra vintern. Det är först nu som elpriserna har blivit riktigt höga i norr. Med tanke på att elstödet i grund och botten syftar till att hjälpa elanvändarna betala sina elräkningar så vore det rimligt att det nu även gäller norra Sverige, säger Björn Björnson, som är chef för affärsutveckling på Godel.

Han tror att priserna ändå kommer att gå ner i elområde 1 och 2 under vintern.

– En viktig förklaring är att det blåst väldigt dåligt den senaste månaden, samtidigt som isläggningen har tagit tid. Det är svårt att säga vart priserna tar vägen, men förhoppningvis är det vi ser nu något av en tillfällig pristopp i norr.

Prognosen för elräkningar i länets kommuner.

Taggar

Dela


1 reaktion på Så dyr kan elnotan bli

Elstöd för område 4 är 79 öre per kilowatt timme inte 67 öre. Och vi bor i elområde 4.

Kommentarsfunktionen är stängd