Nyheter

Så driver du bäst upp tomater

Nyheter Vår läsare med signatur Barbro undrar över bästa tipsen att driva upp tomatplantor när man inte har något växthus. Trädgårdsspalten svarar.

Hur får man fina tomater? Susanne Smedberg, vår trädgårdsexpert, tipsar

Läsarfråga:
”Jag har fått en handfull tomatplantor. Jag har aldrig drivit upp tomater tidigare och jag har inget växthus. Hur stora krukor ska jag plantera plantorna i? Någon speciell jord? Ska plantorna stå mot väst eller syd? Har du några andra tips att lämna?”

Trädgårdsspalten och Susanne Smedberg svarar;
– Vad roligt att även du har upptäckt tjusningen i att så egna tomater. Jag skulle plantera dem i ett stort kärl minst 10 liter, gärna ännu större om du har och ställa dem i söderläge. Har du en hörna med syd/väst- läge vore det toppen.

– En riktigt bra planteringsjord = dyr behövs. På de påsarna står det ofta att den ska vara till urnor. Efter ett tag behöver du också tillsätta gödning vid vattningen. Den billigaste och bästa näringen, enligt mig, är guldvatten. Lite grann varje gång skulle jag ta.

– En annan sak som är viktig är att de får jämn bevattning för annars kan tomaterna spricka. En upp och ner vänd petflaska kan fungera bra, men är kanske inte så vacker. Lycka till hälsar Susanne Smedberg, vår trädgårdsexpert.

Har du någon trädgårdsfråga du funderar på? Hör av dig till tradgard@skillingaryd.nu

Fotnot; Guldvatten är ren naturlig växtnäring med en blandning av 1 del urin och 10 delar vatten. Guldvatten är så gott som kemiskt rent och antiseptiskt och har använts sedan urminnes tider.

Taggar

Dela


1 reaktion på Så driver du bäst upp tomater

Planterar själv alltid tomatplantor i uteslutande kogödsel, får alltid gigantiska skördar.
Ett råd är dock att alltid se till att jorden är fuktig, tomatplantor får aldrig torka ut för då blir tomaterna torra!

Kommentarsfunktionen är stängd