Nyheter

S motion för att motverka hedersrelaterat våld avslogs

Nyheter Socialdemokraternas motion om att motverka hedersrelaterat våld och förtryck avslogs i kommunfullmäktige.

Socialdemokraternas motion om att motverka hedersrelaterat våld och förtryck avslogs i kommunfullmäktige. Arkivfoto: Pixabay

Den 28 mars 2019 lämnade Socialdemokraterna över en motion till kommunfullmäktige om att skapa riktlinjer och rutiner för hedersrelaterat våld och förtryck. Socialdemokraterna yrkade att medborgarnämnden ska få i uppdrag att ta fram riktlinjer och rutiner för ett strukturerat arbete i samverkan med kommunens egna förvaltningar och andra kommuner i Sverige. 

Under torsdagens sammanträde var det dags att diskutera motionen, som medborgarnämnden och sedermera kommunstyrelsen hade yrkat på avslag. Debatten varade i 45 minuter, där alliansen påstod att motionen handlade om att uppföra riktlinjer för arbetet mot hedersrelaterat våld, vilket de menade var överflödigt arbete, medan Socialdemokraterna menade att motionens syfte var att förvaltningens kompetens ska tillvaratas och spridas i alla kommunala verksamheter.

– Det här handlar om ett kompetensutbyte. Det är den biten som fattas i dag. Det är många fagra ord som kommer från alliansen när det gäller hedersrelaterat våld och alla fördömer det. Nu har vi faktiskt en chans att agera här, att göra någonting och jag förstår inte för mitt liv verkligen varför vi skulle välja sticka huvudet i sanden och säga att vi klarar oss med våra generella samverkansformer, säger Azra Muranovic (S).

Efter en 45 minuter lång debatt var det dags för omröstning. Den inledande omröstningen resulterade i att kommunstyrelsens förslag om avslog bifölls. Votering utfärdades, som slutade 20-11 till ja-sidan, vilket innebar att motion avslogs. 

Taggar

Dela


1 reaktion på S motion för att motverka hedersrelaterat våld avslogs

Tragiskt att högern inte vill agera mot det hedersrelaterade våldet.

Kommentarsfunktionen är stängd