Nyheter

Rungade stöd för närodlad integration

Rungade stöd för närodlad integration

Nyheter Med förkrossande majoritet ställde sig centerstämman under fredagen bakom partistyrelsens program för en närodlad migrations- och integrationspolitik.

Programmet antogs i sin helhet och Centerpartiets integrations- och migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson fick stående ovationer när förhandlingarna avslutades.

– Vi är oerhört stolta över att Centerpartiet fortsätter stå upp för medmänsklighet, öppenhet och humanism med en lång rad konkreta förslag på förbättrat mottagande och integration, säger Raymond Pettersson, Värnamo, Matilda Henriksson, Sävsjö och Eric Luth, Huskvarna.

Stämman valde att gå ännu längre än partistyrelsens förslag, och åsikterna är – med den överväldigande majoriteten – väl förankrade i partiet. Man vill öppna upp för lagliga vägar in i Europa, för att kommunerna ska få full ekonomisk kompensation för mottagandet, att ansvaret för de asylsökande och etableringsuppdraget återförs till kommunerna samt att samhällsorienteringen under asyltiden förstärks och görs obligatorisk.

I Jönköpings län finns en lång tradition av invandring, inte minst i den sydvästra länsdelen. Här finns många goda exempel på snabb och god integration. I Gnosjö kommun är idag 23 procent av befolkningen född i ett annat land. Utan invandringen hade industriproduktion och vård inte fungerat.

– Vi kan dock konstatera att det trots goda exempel i många fall tar alldeles för lång tid i dag för nyanlända att komma i arbete. Vi vet att höga trösklar och kostnader som kommer av en stel arbetsrätt är ett extra stort problem för de som står långt ifrån jobb, noterar Raymond Pettersson och hans två partikamrater.

– Att nyanlända snabbt kommer i arbete är viktigt för att de ska få ett sammanhang, kunna utveckla språket och utveckla sitt sociala nätverk. Vi är därför stolta över att Centerpartiets riksstämma i Falun tog beslut om bland annat jobbfixarpeng, introduktionsjobb och praktik.

Eric Luth, Huskvarna, Matilda Henriksson, Sävsjö och Raymond Pettersson, Värnamo på Centerstämman. Pressbild

Taggar