Nyheter

Röda Korsets kretskamp

Nyheter Röda Korset i Voxtorp har delat med sig av ett referat från senaste kretskampen

Foto från Röda Korsets kretskamp.

” Det blev en delad andraplats för Bor-Tånnö Röda Kors Krets
Torsdagen den 17 oktober samlades ett gäng rödakorsare på Sjösala i Bor för att delta i den årliga Kretskampen.Tävlingen är riksomfattande bland Röda korskretsar. Klockan 19.00 får respektive krets öppna ett kuvert med ett stort antal kluriga frågor.
Alla medel är tillåtna så de medtagna datorerna gick varma i lokalen. Men allt går inte att hitta i datorn så då får man prova andra vägar exempelvis den egna hjärnans hårddisk.
Senast klocka 20.00 måste svaren skickas in per mail.Det roliga med årets Kretskamp var att vi kom på en delad andraplats av de 47 deltagande kretsarna. Vinnarna hade 41 poäng och vi 40. Efter att ha plöjt igenom ett antal av Voxtorps Krönikeböcker kan jag konstatera att Voxtorps Röda Kors krets fanns redan 1949, då med Edith Blomstrand som ordförande och Astrid Hult som vice ordförande.
Medlemstalet hade under året ökat med 69 medlemmar till 91. Året 1950 kom det ytterligare 77 medlemmar och var därmed 168. År 1958 står det att ordförande Edith Blomstrand ersattes av Kaisie Petersson och då fanns det 257 medlemmar. År 1979 ändrades namnet till Voxtorps-Tånnö Röda Kors krets då med 456 medlemmar.
Under ett flertal år skulle svaren skickas in brevledes. Svaren fick man via uppslagsböcker, tidskrifter sitt eget minne eller att ringa någon. Senare kunde man ringa eller faxa in svaren. När datorn kom in som hjälpmedel är oklart men 2010 skulle svaren skickas in per mail.
Röda korset är en neutral hjälporganisation som grundades 1863 av schweizaren Henri Dunant för att hjälpa krigsoffer för att ta hand om sårade i krig. En viktig del av Röda korsets arbete idag är att ge skydd och hjälp till människor som drabbats av krig eller av andra katastrofer.
Svenska Röda Korset grundades 24 maj 1865.Röda korset finns i 191 länder mål att förhindra och lindra mänskligt lidande.Svenska Röda Korset är en svensk frivilligorganisation med ca 30 000 frivilligarbetare i drygt 800 lokalföreningar (kretsar).”

Text & Foto: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela