Nyheter

Riksdagsledamot besökte kopensionat och ny boendeform

Nyheter Under måndagen besökte Camilla Rinaldo Miller (KD) Vaggeryds kommun i sin roll som länets riksdagsledamot. Verksamhetsbesök gjordes hos Hagshultskossorna och biståndsbedömda trygghetsboendet. – Bra att man vågar satsa, summerar Rinaldo Miller...

En rundvandring hos Hagshultskossorna gjordes. Foto: Privat

Vi möter upp KD-delegationen med Camilla Rinaldo Miller, Arnold Carlzon, Thomas Axelsson och Jenny Larsen under lunchen på mässen i Skillingaryd. De hade precis varit Hagshult, där verksamhetsbesök gjorts hos Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson. Men först undrar vi såklart hur den nya arbetsuppgiften i Stockholm är för Camilla Rinaldo Miller. 

– Mitt huvudutskott är socialförsäkringsutskottet, men jag sitter med i arbetsmarknadsutskottet också. Jag är i Stockholm tisdag till torsdag och på fredagar och måndagar försöker jag vara ute på verksamhetsbesök i länet. Här får jag tacksam hjälp av Arnold som sköter planeringen. Det är så otroligt viktigt att vara kvar i verkligheten. Jenny och Thomas vet vad som är aktuellt här och vad jag behöver ta med mig till Stockholm. 

– Jag fick plats i de utskott jag brinner för, samtidigt som jag är partiets talesperson för jämställdhets- och familjepolitiken. Det är bra, för då kan jag specialisera mig på dessa frågor, berättar Camilla och fortsätter: 

– Vi har en bred familjepolitik som vi fokuserar på och vi kanske inte får stöd för alla 95 punkter som vi arbetat fram, men som är oerhört viktiga att jobba med. 

När riksdagsvalet redovisades under hösten 2022 visade det sig att KD fick ett mandat från länet. Tre ministrar utsågs från länet vilka var Jakob Forssmed, Andreas Carlson och Acko Ankarberg Johansson. När Camilla fick se på nyheterna att ministrarna var utsedda förstod hon att arbetsplatsen kunde bli huvudstaden framöver. När samtalet kom var hon på semesterresa i Spanien och fick ”dispens” för att få några dagar extra på sig att komma hem och installera sig på sin nya arbetsplats och inte dagen efter som kanske egentligen nog var tanken…

Men nu tillbaka till Vaggeryds kommun och verksamhetsbesöket där Thomas Axelsson tog fram intressanta platser att besöka under Camillas besök. Under förmiddagen hade kossorna fått riksdagsbesök och Camilla hade träffat Ulrica tidigare…

– Min första kontakt med dem var att jag gjorde håret på Ulrica när de gifte sig… Men att få se deras verksamhet i dag var fantastiskt. Förvånar mig att ingen annan tagit efter deras koncept. Det finns så oerhört mycket gott i det här. Dels att ge mjölkkossorna en fin pension och sedan allt det här med hållbarhetstänket. Att man vågar satsa. Min uppgift är att lyssna, vad är det man ser för problem och utmaningar. Vi pratade om beredskapslagen och att vi är för dåliga på självförsörjande när det gäller livsmedel. De har utrymme till beredskapslager och det är säkert fler lantbrukare som skulle kunna ha det. När krig och pandemi härjar så stängs gränserna. Deras tänk gällande hållbarhet är genomtänkt ut i minsta detalj. Fantastiskt besök.

Från vänster: Arnold Carlzon, Camilla Rinaldo Miller, Jenny Larsen och Thomas Axelsson

Under lunchen diskuteras eftermiddagens besök, biståndsbedömda trygghetsboendet på Furugården där förvaltningschef ska lotsa KD-kvartetten på den nyrenoverade avdelningen.

Thomas Axelsson berättar:
– För ett år sedan var jag och Acko där och tittade. Ett biståndsbedömt trygghetsboende kan man få plats på när man kanske inte är riktigt så sjuk. På särskilda boende får man mer hjälp. Den här avdelningen är en mellanform, och ny boendeform, kan man säga.

Jenny Larsen:
– Vi får själva sätta reglerna för att det är en kommunal fråga. Vi har kämpat för det här.

Camilla frågar efter hur många platser som finns och hur tuff man är i biståndsbedömningen.

– Vi i KD har varit inne på om man är 85 år ska man inte behöva biståndsbedömas för att få plats. De flesta vill faktiskt bo hemma så länge som möjligt, samtidigt som det är jobbigt att gå igenom bedömningen. Man får svaret beroende hur man ställer frågan. Ett exempel från hemmaplan är att cykla eller gå till Ica går bra men frågan formulerades inte på rätt sätt och biståndsbedömaren glömde fråga hur man tog sig hem från butiken. Det var nedförsbacke till butiken och därmed tvärtom på vägen hem. Man orkade gå dit men inte hem. Som man frågar får man svar.

Känner sig Bredarydsbon bekväm i Stockholm, vad gör ni på fritiden?
– Vi är några som går ut och äter tillsammans på kvällarna och vi träffas och lagar mat tillsammans efter arbetstidens slut. Jag kände några lite mer men de flesta kände jag bara till namnet som partikollega. Vi är ”bara” 19 stycken och det blir en tajt riksdagsgrupp. Jag känner mig inte ensam. Vi träffar våra ministrar och stadsråd. Vår partiledare Ebba håller i gruppmöten vi har en gång i veckan. Det har varit en del kritik att det ska vara toppstyrt men det har jag inte upplevt.

Saknar du politiken i Värnamo? (Camilla var fullmäktiges ordförande tidigare)
– Jag följer kommunfullmäktige i Värnamo. Jag har kvar min plats. Faktiskt på torsdag ska jag tjänstgöra. Det händer inte så ofta, tyvärr, då det är logistikmässigt svårt att hinna ner från Stockholm och vara i Värnamo till klockan 18. För mina väljare hemma i Värnamo vill jag därför ha kvar mitt uppdrag i kommunfullmäktige, demokrati är viktigt. Många har inte en aning om hur riksdagsjobbet fungerar och jag får ofta frågor om ”du är väl aldrig hemma?”. Jo, svarar jag, det är jag. Varje helg.

Kan du nämna något som skiljer politikerjobbet Värnamo kontra nuvarande arbetsplats i Stockholm?
– Det är nästan samma egentligen, i kommuner har vi nämnder som gör förslag som går upp till kommunfullmäktige. I Stockholm förbereder utskotten och riksdagen bestämmer. Regeringen kan komma med förslag men det är riksdagen som bestämmer. Men det jag skulle kunna nämna är omfattningen och vidden av beslut. Politikernas beslut påverkar alltid enskild person men det jobbet jag har nu påverkar hela landet. Man blir offentlig även om jag fortfarande är relativt anonym och är en ledamot av 349. Jag ångrar inte att jag tog denna chansen. Ibland är det frustration att det är trögt och tar tid samtidigt som demokratin måste få ta tid. När jag tar ett beslut i Stockholm mynnar det ner till mina väljare hemma i Värnamo kommun.

Efter Camillas redogörelse frågar vi Thomas, Arnold och Jenny om de kan tänka sig en riksdagsplats?

Jenny: ”Jag gillar den lokala politiken. Jag tror att man ska vara intresserad av de övergripande frågorna för en riksdagsplats”.
Thomas: ”Om jag var yngre hade jag tackat ja till utmaningen”.
Arnold: ”Nej, jag vill påverka på hemmaplan”.

Vad gör Camilla nästa mandatperiod?
– Fyra år går fort. Om mitt parti tycker att jag har förvaltat de här fyra åren väl och frågar igen så skulle jag tacka ja igen. Jag tänker så här att det tar liten stund att komma in i arbetet, samtidigt som det inte är bra att ha en permanent plats. Det är nyttigt och viktigt att det byts ut. En bra balans är bäst och en mix av nya och gamla ledamöter…., avrundar länets riksdagsledamot för KD Camilla Rinaldo Miller för oss på tidningen innan nästa verksamhetsbesök i Vaggeryds kommun tar vid.

Vid kontakt dagen efter berättar Camilla Rinaldo Miller, så här om den nya boendeformen på Furugården:
– När det gäller besöket på Furugården och det biståndsbedömda boendet så tycker jag det var mycket positivt och hoppas på att fler kommuner kan ta efter och göra likadant. Vilket även gäller min egen kommun Värnamo.

Taggar

Dela