Nyheter

Rickemark (S): Ser fram emot att jobba för ett bättre Värnamo

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi Lissandra Rickemark (S).

Lissandra Rickemark (S). Bild: Pressbild

Kan du beskriva dig själv?

– Jag är 43 år och bor med min man och våra två barn på landet utanför Bredaryd. Just nu är jag främst föräldraledig men är på väg tillbaka till mitt jobb som digitaliseringsstrateg/bibliotekarie på Figy. Jag är även egen företagare. Jag har varit politiskt aktiv sedan 1997 vilket både har rört sig om kommunfullmäktige, nämndarbete, samt kyrkopolitiskt arbete vid sidan av föreningsarbete först i SSU och senare främst i Socialdemokrater för Tro och solidaritet. Som person är jag energisk och positiv. Jag vill alltid tro att allting är möjligt och att det som är rätt går att lösa om man samarbetar och hugger i.

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Kan man tilldelas en plats? Jag har givetvis önskat att få vara med och påverka vårt Värnamo. Det finns så mycket som jag vill förändra och nu kände jag mig redo att engagera mig igen i kommunpolitiken, vilket varit vilande sedan jag flyttade från min uppväxtkommun Nässjö. Jag hade hoppats att vi i S skulle få tillräckligt många röster så att även jag skulle kunna bli ordinarie i kommunfullmäktige.

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Frågor som engagerar mig är på ett brett spektrum där miljöfrågor har fått ett allt större utrymme de senaste åren. Utöver det är frågor som jämställdhet, uppväxtvillkor och skol- och omsorgsfrågor något som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Att få jobba ihop med min partigrupp för ett bättre Värnamo!

—————

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid kommunens riksdag.

De röstberättigade invånarna i kommunen väljer fullmäktige i allmänna val vart fjärde år (samtidigt som riksdags- och regionvalet). I Värnamo består kommunfullmäktige av 51 ledamöter och 29 ledamöter. De flesta av dem har ett vanligt jobb och ägnar sig följaktligen åt politiken på fritiden.

Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer och samhällsplanering. Fullmäktige bestämmer också hur de olika nämnderna sätts samman, vilka arbetsuppgifter de har och vilka som ska vara ledamöter. Mandatfördelningen 2022-2026 ser ut som följer:

Socialdemokraterna 14 mandat
Moderaterna 11 mandat
Sverigedemokraterna 9 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Liberalerna 2 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela