Nyheter

Restriktionerna ligger kvar två veckor till

Nyheter Nuvarande restriktioner kan tidigast hävas om 14 dagar, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag.

– De nuvarande restriktionerna kommer att ligga kvar de närmaste 14 dagarna. Om läget stabiliserats och kulmen anses vara nådd kan merparten av restriktionerna komma att avvecklas den 9 februari, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en digital pressträff i dag. Arkivbild

De nuvarande restriktionerna kommer att ligga kvar de närmaste 14 dagarna. Om läget stabiliserats och kulmen anses vara nådd kan merparten av restriktionerna komma att avvecklas den 9 februari, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressträff på onsdagen.

– Vi kommer noggrant följa läget och överväga vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avveckling kan ske, säger Hallengren.

Över 270 000 fall av covid-19 har rapporterats i Sverige under de senaste sju dagarna. Karin Tegmark Wisell säger att Folkhälsomyndighetens bedömning är att minst en halv miljon människor i veckan insjuknar i covid-19. Kulmen på den nuvarande smittspridningen bedöms nås de kommande veckorna.

Det är framförallt omikronvarianten som ligger bakom den nuvarande smittspridningen. Data visar också att risken för att bli allvarligt sjuk med omikron är betydligt lägre än med tidigare varianter.

– Även om antalet patienter som är i behov av intensivvård har stabiliserats de senaste veckorna stiger antalet patienter som är i behov av slutenvård, säger Karin Tegmark Wisell.

Coronastatistik 25 januari

19 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats sedan i fredags, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Sammanlagt har därmed 15 693 personer avlidit med smittan i Sverige.

Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 i Sverige till 1 922 990. Det innebär 138 985 nytillkomna fall sedan den senaste uppdateringen i fredags.

8 507 personer har fått intensivvård för covid-19 sedan pandemins start.

7 538 117 personer har vaccinerats med två doser vaccin mot covid-19. Det motsvarar 83,4 procent av befolkningen över 12 år.

3 608 460 personer har vaccinerats med tre doser vaccin mot covid-19 vilket motsvarar 43,4 procent av befolkningen över 18 år.

Taggar

Dela