Nyheter

Restriktioner fortsätter

Nyheter Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, räknar med att åtgärder mot coronaspridningen ligger kvar åtminstone ett år till.

Hålla avstånd, jobba hemifrån och ha handhygien. Det har varit Folkhälsomyndighetens mantra de senaste månaderna. Nyligen infördes familjekarantän för vuxna och gymnasieelever som bor med någon som är smittad. Samtidigt har vissa lättnader av restriktionerna presenterats; bland annat är besöksförbudet på äldreboenden lyft sedan första oktober och event med sittande publik på uppemot 500 personer väntas tillåtas. Det formella beslutet ska fattas 15 oktober.

I tv-programmet Agenda öppnade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, för att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner om man ser en ökning av smittspridningen i en stad eller ort. Det kan handla om att begränsa kollektivtrafiken och att man inte får vistas i affärer om det inte handlar om att handla mat. Och de restriktioner som införts lär bli kvar.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå.

Taggar