Nyheter

Restauranger förlorade över en tredjedel av sin försäljning

Nyheter Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under 2020. Restauranger i Värnamo har tappat mer än någon annan kommun i Jönköpings län, visar statistik från SCB.

Coronapandemin har inneburit ett tufft år för restaurangbranschen. I Värnamo uppgick restaurangernas totala försäljning förra året till ungefär 311,4 miljoner kronor. Det är en minskning med 154,3 miljoner kronor jämfört med 2019.

– I Värnamo har restaurangförsäljningen gått ner med 33 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Restaurangerna i Värnamo har därmed drabbats hårdare än på de flesta andra håll. Även i landet som helhet har restaurangerna tappat stort i försäljning, men nedgången i Värnamo är störst i Jönköpings län.

Statistiken bygger på uppgifter från SCB:s regionala omsättningsstatistik. I den ingår inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

– I hela Jönköpings län har restaurangers försäljning minskat med minst en procent i samtliga av länets 13 kommuner jämfört med 2019. Allra störst var minskningen för restauranger i just Värnamo kommun, −33 procent, säger Daniel Lennartsson.

Minskning i hela landet

I hela landet uppgick restaurangers försäljning till 104,1 miljarder kronor, en minskning med 20 procent jämfört med 2019. Nedgången kommer efter att försäljningen ökat i flera år.

I några kommuner tappade restauranger halva sin försäljning. Kommunerna som drabbats hårdast i landet är Sigtuna (−51 procent), Strömstad (−51 procent) och Arjeplog (−50 procent).

Källa: Pressmeddelande från SCB

Taggar

1 reaktion på Restauranger förlorade över en tredjedel av sin försäljning

Verkar som att många av restaurangerna i stan valt att stänga ner helt under längre perioder i jämförelse med hur det ser ut i andra städer.

Kommentarsfunktionen är stängd