Nyheter

Reservvattentäkt skjuts på framtiden

Nyheter Det blir ingen reservvattentäkt vid Hindsen inom de närmaste fem åren. Det står klart efter att länsstyrelsen sagt sitt i ärendet.

Det blir ingen reservvattentäkt vid Hindsen inom de närmaste fem åren. Det står klart efter att länsstyrelsen sagt sitt i ärendet. Arkivbild.

På teknik- och fritidsnämndens senaste möte informerades ledamöterna om hur projektet med reservvattentäkt Hindsen fortgår. VA-chefen Antti Vähäkari berättade att teknik- och fritidsförvaltningen har gjort en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen som ett led i projektet att använda vattnet i sjön Hindsen som reservvattentäkt. Länsstyrelsen har nu inkommit med ett svar som lyder att förvaltningen måste ha en vattendom samt göra en miljökonsekvensbeskrivning av hur reservvattenuttag påverkar sjön. Dessutom har ledningsrätt inte heller beviljats. VA-avdelningen bedömer att tidsspannet för att få en vattendom och ledningsrätt ligger på mellan åtta och tio år. Det här beslutet ställer till problem för politikerna eftersom det finns avsatta medel för projektet i investeringsbudgeten, vilket kommer att påverka budgetberedningen. Teknik- och fritidsförvaltningen gör därför bedömningen att investeringen är inaktuell inom en femårsperiod. Teknik- och fritidsnämnden beslutade att godkänna informationen och lämna den vidare till kommunstyrelsen.

Länsstyrelsen fattar de beslut som de behöver göra. De har ett regelverk som de ska följa. Det är olyckligt att reservvattnet skjuts på framtiden, då vi är helt beroende av den befintliga vattentäkten. Det är relativt långa beslutstider i dessa sammanhang. Beslut går ofta att överklaga vilket gör att det ofta tar lång tid innan ett beslut vinner laga kraft, säger Antti Vähäkari i en kommentar.

Påverkar det här beslutet arenabygget?

Det kan jag inte svara på. De är en bedömning som Länsstyrelsen gör. Vi inväntar deras svar i frågan, det vill säga om de medger dispens gällande schaktning i skyddsområde för vattentäkt.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Reservvattentäkt skjuts på framtiden

Hoppsan sa! Det är ändå inte så viktigt, det är bara vårt dricksvatten. Hur kan det få skötas med vänsterhanden på detta sätt? Vad finns det för ansvarstagande hos tjänstemän och politiker på tekniska utskottet? Gräv gärna vidare i denna fråga! Av högsta allmänna intresse att utreda ansvar.

Hej JB. Vi får innerligt hoppas att arenabygget inte blir av. Kommunen gick 72,5 miljoner back ändå. Elitlaget IFK Värnamo får väl ta lån och bygga själva, med sina sponsorer.

Goddag yxskaft! Mig veterligen har Värnamo kommun haft en vattendom för detta. Snacka om att inte ha koll på läget. Skylla på Länstyrelsen när det är egen kompetens som saknas.

Detta har skötts av tekniska utskottet i två mandatperioder. Det har budgeterats allt från från 25 till 1100 miljoner. Ledningen är dragen, pumpstation klar problem med vattenverk som inte tar ytvatten utan ny teknik. Ett utskott på fem personer, tre från alliansen och två från S och så har man inte kollat med vattendomstolen om att ta vatten från Hindsen.
Verkligen, god dag yxskaft

Helt rätt, Jörgen! Finns en vattendom att ta vatten men har troligen förfallit medan utskottet suttit på sina händer och väntat på bättre tider.

Jb. Vilket är bäst för invånarna ha rent vatten eller en fotbollsarena ? Vad har detta med SD att göra? Det är inkompetenta kommunpolitiker som inte kan regelverket. Är ju länstyrelsen som ger avslag. Kom in i matchen.

Oj vad bra våra kommunanställda är och pålästa. Detta är ju som ett skämt. Ingen har koll på något.

Är det någon dold EU-agenda som sätter käppar i hjulen igen? Det har ju hänt förr….

Tyvärr är detta förmodligen nådastöten för arenabygget.
Då blir det som Sverigedemokraterna vill ☹️

Tror jag då inte. Nu blir det ju massa pengar över i budget att bygga arenor för i stället. Det är ju viktigare än säker dricksvattenförsörjning.

Kommentarsfunktionen är stängd