Nyheter

Resande gosedjur gav Bors skola internationellt pris

Nyheter Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

I december 2021 besökte projektets resande maskot, räven Vuk, Bors skola. Här med eleverna Noa Sjöqvist, Tilde Sjöqvist och Ingrid Berglund. Bild: Pressbild

eTwinning är en del inom Europeiska unionens program Erasmus+ som ger möjligheter för skolor att samarbeta digitalt i internationella partnerskap. Hundratusentals lärare från 44 länder har gått med i programmet och oräkneliga digitala samarbeten genomförs mellan förskolor, grundskolor och gymnasieskolor runt om i Europa. Varje år utser Universitets- och högskolerådet, UHR, vinnare av det svenska eTwinningpriset bland de mest kreativa eTwinningprojekten i landet. Juryn består av representanter från Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Sveriges Lärare och UHR.

Målet för Bors högstadieskola i Värnamo kommun har varit att bygga upp en kommunikation mellan studenter och lärare i Spanien, England, Ungern och Frankrike för att väcka intresse för olika kulturer och språk och förstånd att närma sig andra kulturer med respekt.

– Tanken var att skapa kreativa uppgifter där eleverna fick använda språket i naturliga situationer. Bland annat gjorde de presentationer, skapade de filmer om sin skola och gjorde var sitt julkort till en viss elev i ett annat land. Vi hade också ett gosedjur som reste runt mellan länderna och blev fotograferad med eleverna i olika situationer, berättar Lena Gärdemalm, lärare i franska, engelska och svenska.

På Böle förskola i Piteå har man haft gemensamma aktiviteter med skolor i Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Polen.

– Vi hade möten med barnen i de andra länderna online, där de sjöng för och med varandra. Barnen lärde sig de viktigaste orden i Rödluvan och vargen på engelska. I projektet skulle de också berätta om en känd konstnär från det egna landet och prova på att måla som någon av dem. Detta blev ett virtuellt galleri, som sammanställdes, berättar Karin Ceder, förskollärare på Böle förskola.

Båda skolorna kommer att få ta emot en 5 000 kronor för inköp av teknik för framtida digitala samarbeten och deltagande i en internationell eTwinning-konferens.

Taggar

Dela