Nyheter

Reijo tar ton

Nyheter Musiken har varit Reijo Niskas ledstjärna genom livet. Nu släpper han en ny låt.

Musiken har varit Reijo Niskas ledstjärna genom livet. Nu släpper han en ny låt. Bild: David Alin  [1/2]

– Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas. Mamma sa att jag brukade sitta i vardagsrummet bredvid radion och lyssna, så jag har alltid haft en tanke om att håll på med musik. Jag tog varje chans i skolan och sjöng på alla möjliga tillställningar: från skolavslutningar till invigningen av den nya skolan, berättar Reijo. Bild: David Alin  [2/2]

Molnen har kopplat sitt grepp om Värnamohimlen på måndagseftermiddagen, men innanför Reijo Niskas hem skiner solen. En förväntansfull dag väntar för Värnamobon som släpper en ny låt.

– Jag hoppas att den ska spelas i radio och med Peters (Nords) hjälp så jag har stora förhoppningar på detta. Det blir så otroligt bra resultat när han hjälper till, säger Reijo Niska.

Men vi tar allting från början. Ända sedan barnsben har musiken funnits vid Reijos sida.

– Mamma och pappa spelade och sjöng mycket hemma. Hans mandolin hänger där, säger Reijo och pekar mot väggen som leder in i musikrummet. Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas. Mamma sa att jag brukade sitta i vardagsrummet bredvid radion och lyssna, så jag har alltid haft en tanke om att håll på med musik. Jag tog varje chans i skolan och sjöng på alla möjliga tillställningar: från skolavslutningar till invigningen av den nya skolan, säger han.

Under slutet av 1960-talet genomgick Sverige sin största arbetskraftsinvandring. Mellan 1968 till 1971 kom 111 200 finländare till landet. 1970 kom en 17-årig Reijo Niska till Värnamo.

– Jag fortsatte musicera och började spela med de finska föreningarna, både i samband med kulturdagar och föreningssammankomster, där jag skrev och sjöng mina alster. Jag utbildade mig till ekonom och fick jobb på Bufab. Med tiden blev det en hel del resor i mitt jobb, vilket gjorde att det inte blev så mycket musicerande som tidigare, men musiken har alltid funnits där.

Intresset för musiken har Reijo fört över till sina barn. Tillsammans med döttrarna Miranda och Jovanna höll Reijo i gång musicerandet under namnet ”Niska”. Gruppen spelade in en cd och 2009 var trion med i Sveriges Radios tävling ”P4 Nästa” med låten ”Färgblind”, skriven av Peter Nord och Jovanna Niska. De ställde upp i den tredje kvaltävlingen som avgjordes på Gisleparken i Gislaved. Dock räckte det inte hela vägen till länsfinal, men insatsen gav blodad tand. 2016 och 2017 fick Reijo juryns pris för bästa låt på Musalista, Sveriges Radios topplista för sverigefinländare.

– Totalt har jag 36 låtar på Stim, som jag skrivit helt eller delvis, och i stort sett varje vecka spelas någon av mina låtar i Sveriges Radios finsktalande program. Jag har en julsång som jag gjorde häromåret som spelades en del nu i december. Jag är även ute och gör en del spelningar på träffpunkter och mötesplatser på olika platser i landet. Det gäller att spela för publiken så man måste blanda sin repertoar. Jag blandar även gärna in lite roliga låtar som väcker publiken.

Och nu är det dags för Reijo att släppa nytt material. I dagarna lanseras den nya låten ”Lapsuus loppuu”, som på svenska betyder ”Barndomen tar slut”.

– I den nya låten skulle jag säga att det finns ett lite gömt budskap om att tiden varken kommer eller går utan åker med oss. Därför är det helt rätt att säga att man går ur tiden när man dör, men reflektionen är gömt i texten kan man säga. Det roligaste är att mitt barnbarn Juni medverkar på den. Hon spelar cello, ett härligt instrument.

Var får du inspirationen till dina låtar?

– Jag försöker att lyssna på mycket nytt material, gärna topplistor. Mycket av mitt arbete brukar få mogna fram och det roligaste är att inspirationen kan komma när som helst. Det har hänt att jag har vaknat mitt i natten och kommit på något bra, då tar jag plats vid datorn och spelar in det jag kommer på. Min mest spelade låt skrev jag i samband med en resa. Jag stod på en flygplats och hörde en nyhet om att en gerillagrupp i Sydamerika som hade lagt ner sina vapen. Jag fick en tanke och jag skrev klart låten på nästa flygplats.

Vad tycker du är det bästa med musiken?

– Bra låtar är en fysisk upplevelse. Musik berör och betyder ganska mycket för många människor.

Taggar

Dela