Nyheter

Regionen: Munskydd rekommenderas vid besök

Nyheter Från den 13 januari inför Region Jönköpings län rekommendationen att såväl patienter som besökare ska använda munskydd när de vistas i vårdlokaler på sjukhus, vårdcentraler eller tandvårdslokaler.

Munskydd, handsprit samt instruktion för användningen kommer att finnas på vårdmottagningar, vårdavdelningar, provtagningsenheter, tandvårdsenheter och i andra lokaler där patienter undersöks eller får rehabilitering. Bild: Pixabay

– Vi inför nu en tydlig rekommendation om att såväl patienter som besökare använder munskydd när de vistas i sjukvårdens avdelningar eller mottagningar samt tandvårdens lokaler. Det är en av många viktiga åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 och den mer smittsamma virusvarianten omikron, säger Amelie Magnander, hygienläkare i Region Jönköpings län.

Munskydd, handsprit och instruktion

Munskydd, handsprit samt instruktion för användningen kommer att finnas på vårdmottagningar, vårdavdelningar, provtagningsenheter, tandvårdsenheter och i andra lokaler där patienter undersöks eller får rehabilitering. På vissa enheter kommer munskydd att delas ut, på andra får patienter och besökare ta själva.

– Det är inte säkert att alla verksamheter kan få denna rutin på plats från första dagen, men de startar så fort de har möjlighet.

Rekommendationen gäller inte i centralhallar och i korridorer.

– Här uppehåller man sig oftast under kortare tid och det är lättare att hålla ett ordentligt avstånd, vilket gör att smittrisken är betydligt mindre. Men vill man behålla munskyddet på även i korridorer eller centralhallen går det naturligtvis bra, säger Amelie Magnander och fortsätter:

”Hindrar smitta sin omgivning”

– Munskyddet förhindrar främst bäraren av munskydd att smitta sin omgivning. Extra viktigt eftersom man kan smitta innan man själv får symtom. Men munskyddet ger också ett visst skydd mot att själv bli smittad. Samtidigt är det viktigt att man sätter på och tar av munskyddet på rätt sätt, säger Amelie Magnander.

Patienter (och eventuella medföljande personer) bör använda munskydd i följande situationer där det är möjligt:

– I öppenvård, primärvård (vårdcentral) tandvård och dagsjukvård vid vistelse i vårdlokaler
– I slutenvård vid vistelse i vårdlokaler utanför vårdrummet

Besökare bör använda munskydd vid vistelse i vårdlokaler (även vid besök i vårdrum).

Undantag: Barn under 13 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas från rekommendationerna ovan.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Regionen: Munskydd rekommenderas vid besök

Så du kommer till tandläkaren och ska ha munskydd på?

De har rätt i en sak, ja, det hjälper dig något, men glöm inte att blunda också, man blir även smittad via ögonen.

Kommentarsfunktionen är stängd