Nyheter

Regiondirektören är nu på jobbet…

Nyheter Den 1 mars 2020 tillträdde Jane Ydman som regiondirektör för Region Jönköpings län och nu är hon igång på jobbet.

Nu är det ingen jättenyhet för henne då hon under ett  knappt ett år varit tillförordnad regiondirektör, alltså  den högsta tjänstemannen med ansvar för att leda en organisation med drygt 10 000 medarbetare och med ett brett uppdrag att arbeta för länsinvånarnas bästa. Här berättar hon i ett pressmeddelande om det ”nya” jobbet.

– Jag känner mig väldigt taggad. Dessutom vet jag vilken bra ledningsgrupp vi är, där vi hjälps åt och alla tar ansvar. Det gör mig otroligt trygg, säger Jane Ydman.Hon konstaterar själv att det är speciella omständigheter kring den här rekryteringen, eftersom hennes företrädare Agneta Jansmyr efter nästan elva år på posten för en tid sedan fick ta det svåra beslutet att lämna sitt uppdrag på grund av sjukdom.– Agneta har gjort ett fantastiskt jobb. Som ekonomidirektör har jag arbetat nära henne, sugit åt mig kunskap och imponerats av hennes kapacitet. Då har jag tänkt att ”det jobbet skulle jag aldrig klara”.Men genom att tidigare ha utsetts till biträdande regiondirektör och sedan sommaren 2019 varit tillförordnad, har Jane Ydman steg för steg axlat rollen och som hon själv säger vuxit in i den.– Under hösten 2019 gjorde vi också en del förändringar i arbetsinnehållet, så att andra i ledningsgruppen fått större ansvarsområden. Vi har också förstärkt kanalerna mellan våra tre politiska nämnder och de tjänstemän som är huvudföredragande, säger hon.

Så när frågan kom från Region Jönköpings läns politiska ledning tvekade inte Jane Ydman att tacka ja.– Detta eftersom jag vet vilka personer som jag har omkring mig, säger hon.Hon poängterar att det gäller såväl tjänstemannaledningen som den politiska ledningen.– Vi har stabilitet i båda ledningarna, vilket ger trygghet. Det är också en förmån att ha kunskapen om uppdraget redan när man börjar en sådan här tjänst, säger hon.Efter fyra år som ekonomidirektör får hon nu en helt annan roll i organisationen.

– Det handlar om att leda verksamheten genom andra. Jag har ingen egen avdelning längre, utan ska vara coachande och stöttande tillsammans med vår ledningsgrupp. Vi ska föra ut de uppdrag vi får från den politiska ledningen, se till att det blir ”verkstad” och sedan återkoppla hur de går. Vissa uppdrag kanske inte fungerar som det var tänkt ursprungligen, och ibland behöver en fråga fördjupas mer än tänkt från början.Jane Ydman blir regiondirektör i en region som är ekonomiskt välmående, har goda medicinska resultat på många områden, och som gör stora satsningar inom bland annat hälso- och sjukvården och regional utveckling.

– Ja det går så himla bra. Nu är den stora frågan hur vi håller i detta. Stabilitet är en viktig del i detta. Det finns en röd tråd i vår utveckling som det är viktigt att prata om. Vi ska vara rädda om det goda vi har och utgå från det, men samtidigt inte vara rädda att förändra när det behövs.Sin roll som regiondirektör tycker hon mycket handlar om att bygga relationer.– Till politiken, oavsett parti, till medarbetare och till verksamhet. Det är viktigt att vi har en anda där medarbetarna känner tilltro till ledningen. Men det är också viktigt att bygga externa relationer, och ha bra samarbete med kommunerna, högskolan och andra och lyssna av deras behov. Just det utåtriktade arbetet blir en lite ny roll för mig.

• ”Förståelse och respekt för varandra”
Ett tätt samarbete med den politiska ledningen kring hanteringen av många olika ämnen, är naturligt.– Det handlar väldigt mycket om att ha förståelse och respekt för varandras roller, säger hon.Som regiondirektör är Jane Ydman med och driver en rad olika frågor.– Varje uppdrag är spännande i sig. Ytterst är det politiken som formar vårt arbete i uppdraget att arbeta för länets invånare. Vi har många olika politiskt beslutade styrdokument som till exempel hållbarhetsprogram, livsmedelsstrategi eller regional utvecklingsstrategi, som ger ramarna för vårt arbete och vår vision – för ett bra liv i en attraktiv region.

Efter en intensiv dag på jobbet, ofta med många möten, kan hon längta hem till hemmet i Björkenäs, vid sjön Ören.– Jag spelar golf på sommaren. Jag gillar att vara igång fysiskt och uppskattar att vara hemma och fixa med vårt hus och umgås med vår katt Doris, som är tolv år, säger hon.Extra svettigt blir det när hon regelbundet besöker Örserums IK:– Jag är uppvuxen i föreningslivet så det har i alla år känts naturligt för mig att engagera mig ideellt. Under hösten har jag trappat ner en del. Men jag behåller uppdraget som kassör i Örserums IK, som ägnar sig mycket åt cirkelträning och spinning. Själv kör jag spinning så ofta jag hinner, säger Jane Ydman.

Jane Ydman blir ny regiondirektör. Pressbild, foto: Johan W Aaby

Taggar

Dela