Nyheter

Regeringsbeslut att vänta om höghastighetsbanan

Nyheter Två slutrapporter som handlar om den tänkta höghastighetsbanan är nu klara.

Trafikverket har på uppdrag av regeringen gjort en analys över den tilltänklta höghastighetsbanan.

Det är Trafikverket som haft som uppdrag att ta fram underlag och analyser till regeringen inför det kommande fastställande av en nationell plan för vägar, järnvägar samt sjö- och luftfart.
Det är också det regeringsbeslut som sedan ligger till grund för i vilken takt en kommande höghastighetsbana ska byggas.

Trafikverket har haft i uppgift att ta fram underlag göra en analys av höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö.
Åtgärdsvalsstudierna är kunskapsdokument som beskriver stationsorters och mellanliggande sträckors förutsättningar för en höghastighetsjärnväg utifrån aspekter som till exempel landskap, miljö, byggbarhet och kostnader. Studierna utgör ett av flera underlag för fortsatt planering av höghastighetsbanan.

– Vi är alla nybörjare i att planera i denna stora skala som det rör sig om, samtidigt som vi haft att förhålla oss till Sverigeförhandlingens arbete och olika uppdrag från dem. Jag tycker att vi genom ömsesidig nyfikenhet, prestigelöshet och vilja till att hjälpas åt har haft ett bra samtalsklimat, säger Lennart Andersson, regional direktör Syd på Trafikverket.

I höstas lämnade Trafikverket ett förslag till nationell plan för transportsystemet och hur regeringen ställer sig till det förslaget har betydelse för den fortsatta planeringen av höghastighetsjärnväg. Trafikverket inväntar därför regeringens beslut och går därefter vidare med planeringen av höghastighetbanan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Regeringsbeslut att vänta om höghastighetsbanan

Lägg ner alla tankar och fantasier om höghastighetsjärnväg i det glesbefolkade Sverige. Endast för länder med tätbefolkade städer.
Lägg eventuella pengar som bränner i spenderfickan på de usla vägarna i Norrland.
Och blir det något över, satsa på att få dit turister från kontinenten som gillar den relativt orörda naturen där.

Kommentarsfunktionen är stängd