Nyheter

Regeringen lättar på restriktioner för äldre

Nyheter Ändrade coronaråd för äldre – ska följa samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff. – I dag vet vi mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst gällande psykisk hälsa av långvarig ensamhet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper slopas. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin.

– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger hon under dagens pressträff.

I dag vet vi mer om coronaviruset och i vilka situationer som risken för smittspridning är störst, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra. Hallengren betonar vikten av att fortsatt följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.

– Oavsett var i landet du bor: Se till att söka vård om du behöver det, säger hon.

”Haft stor effekt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trycket på vården i landet har minskat och att färre läggs in för vård:

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgrupper har tagit ett enormt stort ansvar. Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.

Carlson tror inte att de nya råden kommer att innebära större belastningar för sjukvården. På frågan om man har haft för tuffa råd för äldre och riskgrupper svarar Carlson att det har varit en balansgång.

– Det har å ena sidan visat att det sparat många från svår sjukdom. En balans i förväg är svår att bedöma.

– Många har klarat det här väldigt bra. För andra är det svårare. Det bästa hade varit att inte behöva göra det alls, men det har varit en nödvändig åtgärd, säger han om de specifika rekommendationer som gällt för äldre och personer i riskgrupper.

Långvariga begränsningar

I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin och öppnade då upp för att ta fram nya rekommendationer till äldre.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj.

Totalt har 5 929 personer dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

Taggar