Nyheter

Råhult fick inget kommunalt bidrag

Nyheter Råhults Missionsförsamling har ansökt om kommunalt bidrag för om- och tillbyggnad av sina lokaler

Inget bidrag till Råhults Missionsförsamling

Missionsförsamlingen som ligger nordost om Värnamo har ett 30-tal medlemmar och föreningen bedriver barn- och ungdomsverksamhet med UV-scouter och tonårsverksamhet. Närmare 40 barn och unga deltar i samlingar varje vecka. Församlingen skriver i sin ansökan till kommunen att man har beslutat att göra en om- och tillbyggnad av lokalerna. Framför är församlingen i behov av ett nytt kök samt förrådsutrymmen samt att en ny värmeanläggning ska installeras. Ett flexibelt grupprum ska byggas som ska nyttjas som ett sinnesrum då föreningen möter barn och ungdomar som har svårt att anpassa sig i grupper. Församlingen anger i ansökan att de tror på en framtid i upptagningsområdet och behöver ändamålsenliga och fräscha lokaler som är bättre anpassade för barn- och ungdomssamlingar. Råhults Missionsförsamling uppger att man driver den enda ungdomsverksamheten i Fryele skolas upptagningsområde och är öppen för pojkar och flickor med olika etniska bakgrunder.

Totalt räknar församlingen med att om- och tillbyggnaden kostar 1,5 miljon kronor och bidrag har sökts, och även fått delvis, från Norhedsstiftelsen. Till kommunen har församlingen önskat ett bidrag på 500 000 kronor och ansökan fanns på tekniska utskottets bord under tisdagen.

I kommunens riskbedömning bedöms verksamheten som viktig då församlingen bedriver barn- och ungdomsverksamhet med upptagningsområde runt Fryele skola. Men verksamheten som bedrivs bedöms som ganska liten och det är få antal aktiva barn och unga vilket medför få deltagartillfällen, mindre än ett varannan vecka. Satsningen som skulle ge nya och utökade lokaler beskrivs ingenting om hur då barn- och ungdomsverksamheten skulle kunna utvecklas eller någon konkret plan för hur det arbetet ska bedrivas. Den enda satsningen som är tydlig riktad mot barn- och ungdomsverksamheten är ett rum som ska underlätta för barn och unga som har svårt att vara i grupp.

– Vi lämnar inget bidrag. Vi har svårt att se att detta bidrag gynnar barn- och ungdomsverksamheten, säger Gottlieb Granberg (M) ordförande i tekniska utskottet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Råhult fick inget kommunalt bidrag

Tråkigt att arbetet i ungdomsverksamheten inte kan uppmuntras. Varje vecka samlas två ungdomsaktiviteter i missionshuset med cirka 40 ungdomar, det är den enda aktiviteten i området. Tonår brukar baka pizzor och andra enklare rätter på sina kvällar och behövde ett fungerande kök. Hur verksamheten utvecklas efter om- och tillbyggnaden är omöjligt att sia om, men i nuläget blir det en stor tillgång för församling, ungdomar och även för bygdens folk som har tillgänglighet till missionshus för olika aktiviteter såsom föreningsmöte och fester. Blev väldigt besviken över ert beslut.

Kommentarsfunktionen är stängd