Nyheter

Radiosänt meddelande om mobilisering i samband med Aurora 23

Nyheter För att på ett realistiskt sätt öva åtgärder vid mobilisering går ett mobiliseringsmeddelande ut i samband med starten av Aurora 23. Meddelandet kommer att sändas via Sveriges Radio P4 över hela landet, ungefär som ett meddelande från Trafikredaktionen. Det ingår i det uppdrag som Sveriges Radio har fått från regering och riksdag.

Arkivbild. Foto: Sara Mejving

Radiosänt mobiliseringsmeddelande i samband med Aurora 23
Aurora 23 – 21 mars 2023 kl: 16.10
För att på ett realistiskt sätt öva åtgärder vid mobilisering går ett mobiliseringsmeddelande ut i samband med starten av Aurora 23. Meddelandet kommer att sändas via Sveriges Radio P4 över hela landet, ungefär som ett meddelande från Trafikredaktionen. Det ingår i det uppdrag som Sveriges Radio har fått från regering och riksdag.Meddelandet sänds i samband med starten av försvarsmaktsövningen Aurora 23.Foto: Unsplash

Den 24 april startar försvarsmaktsövningen Aurora 23. För att öva åtgärder vid mobilisering på ett verklighetstroget sätt kommer övningen starta med ett radiosänt mobiliseringsmeddelande. Det är första gången ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning i modern tid.

– Det är möjligt att meddelande via radio kan användas vid framtida övningar. Det beslutar vi efter utvärderingen av övningen i samråd med Sveriges Radio, säger överstelöjtnant Ronnie Uddén, planeringsansvarig för mobiliseringsmomentet under Aurora 23.

Vid allmän mobilisering sprids informationen på flera sätt, bland annat via beredskapslarm, radio- och TV-inkallelser samt brevinkallelser.

Mobiliseringsmeddelandet

Meddelandet som sänds i Sveriges radio kommer att låta ungefär såhär:
”Detta meddelande är en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23. Idag den 24 april, inleds Aurora 23. Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern. Din inkallelseorder gäller, detta är en komplettering. Har du en inkallelseorder med ett annat datum för inryckning, ska du inställa dig den dag som står på inkallelsen. Aurora 23 är en övning och ordern om inställelse gäller endast dig som tidigare har fått en skriftlig inkallelseorder.”

Källa: Pressmeddelande Försvarsmakten

Taggar

Dela


Läs mer

Aurora 23 kommer till bygden