Nyheter

Råd vid varmt väder

Nyheter Under några dagar förväntas det varmt väder i vårt område och på regionens hemsida finns råden att man ska skydda sig 

Höga temperaturer väntas

Risken vid extremt varmt väder ökar risken för vätskebrist och uttorkning, vilket betyder att din kropp gör av med mer vätska än vad du tillför… 

Kroppen kan ha svårt att kyla ned sig och det finns risk för ”värmeslag”. Det kan vara livshotande för små barn, om man är äldre än 65 år eller om man har någon hjärt- eller njursjukdom. 

Regionen lämnar råd när det är varmt:
Drick mer än vanligt, även om du inte är törstig. Det bästa är vatten men söta drycker som saft och läsk är bättre än att inte få i sig någon vätska alls. Ät gärna mat med mycket vätska, till exempel frukt och grönsaker. Var uppmärksam om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska. 

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Löst sittande kläder som täcker huden och skydda huvudet med hatt och var i skuggan så mycket som möjligt. Svalka dig då och då med en sval dusch eller bad, man kan också lägga en blöt handduk runt nacken. Fläkt är bra och kan kännas skönt och undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar. 

Ordna en sval miljö hemma, använd gardiner, persienner och markiser. Vädra på natten när temperaturen gått ned. 

Fotnot: SMHI rapporterar 30 graders värme under tisdag, onsdag och torsdag. Det är stor brandrisk i skog och mark.

Taggar

Dela