Nyheter

Pumpstation får ytterligare fyra miljoner

Nyheter Det blev en lång debatt under kommunfullmäktige när kommunstyrelsen önskade öka investeringsbudgeten med fyra miljoner kronor för pumpstationen vid Åbroparken i Värnamo

Arkivfoto; Gottlieb Granberg (M) svarar

Budgeten för projektet vid Åbroparken i Värnamo och pumpstation 4 är 9 miljoner kronor. Det har använts 2,4 miljoner kronor under 2017 för VA-ledningarna i gatan och 6,6 miljoner finns kvar till byggnationen av pumpstationen. Men under byggnationen har det uppstått en del problem med att få ner sänkbrunnen till rätt nivå då det förekommit trästockar och annat som gjort att arbetet under mark har tagit längre tid och kostnaderna har ökat. Efter två upphandlingar kunde tekniska förvaltningen anta en entreprenör för arbetet och det anbudet låg på strax över 9,4 miljoner kronor och övriga anbud var mycket högre än så. För att kunna bygga pumpstationen behövs nu mer ekonomiska medel, närmare bestämt 4 miljoner kronor.

– Vi yrkar återremiss på det. Det är budgeterar till 9 miljoner och sedan ska ni ha fyra miljoner till och det är inte preciserat någonting. Kan Gottlieb svara på det? undrar Boo Karlsson (SD).

– Du menar att de inte är preciserats? Det kommer i slutredovisningen. Vi har tagit till i överkant då man vet att det varit mycket jobb med det här. Man vill inte ha ett underskott till. Förhoppningsvis får vi ett litet plus på det här i stället. En del av pengarna behövs till merkostnad helt enkelt, det är en ökning av behovet, det fanns en projektering som skulle följas och därefter sattes pengarna. Man kunde gått upp tidigare och begärt en tilläggsbudget. Nu är det ett lite äldre system. P4;an är viktigt för att få till skyfallspumparna på plats. Det kanske inte var tid att vänta med det här utan det kanske hade tagit längre tid att få dessa i funktion, förklarar Gottlieb Granberg (M).

Fördyringarna ska preciseras på fullmäktige menar (SD).

– Det är inget tillägg, vi begär pengar för att slutföra uppdraget. Det är inga fördyrningar, bara ett behov av mer pengar, svarar Gottlieb Granberg (M).

– När det är fördyrningar så ska det dras i kommunstyrelsen och det har ni inte gjort, menar Boo Karlsson (SD)

– Om vi ser att pengarna inte räcker för att kunna slutföra projektet behövs det mer pengar helt enkelt, säger Gottlieb Granberg (M).

– Men det ska gå igenom kommunstyrelsen, säger Boo Karlsson (SD).

– Nu kanske det blir ännu dummare när jag går upp, men jag tror att ni går om varandra. Vi fick in ett för dyrt anbud, vi har haft synpunkter att vi inte vill ha upp såna här ärenden igen, vi vill att man ska gå igenom fullmäktige då det har uppstått problem i det där hålet de gjort. De har kommunicerat med entreprenören som redan låg för högt från början. Jag tolkar att pengarna ska lämnas för att göra det här arbetet klart, säger Hans-Göran Johansson (C).

– Jag instämmer med (SD);s synpunkt. Ledningsarbetet var det med i anbudsgivningen? Det var ett tillägg redan där. Den summan blir 4 miljoner som man nu äskar mer för. Nu blev det 40% dyrare plötsligt, menar Jörgen Skärin (MP).

– Vi har önskat 9 miljoner för att göra en ny pumpstation. Man får in ett anbud som överstiger budgeteringen från början. Man var på gränsen att göra om anbudet, men vi var i stort behov av att göra ledningsstationen och den är lite annorlunda. Redan där fattas det över 2 miljoner. När man gräver det här hålet kommer man på besvärligheter och de inte färdiga, men man vet att det kommer att gå åt mer pengar. Vi begär att man ska göra jobbet klart. Sedan efter det kommer vi tillbaka med en slutredovisning och då får ni reda på allt ni behöver få reda på. Det är viktigt att veta var pengarna går till. Det här gillar vi inte alls, men här finns orsaker till varför vi äskar fyra miljoner extra, säger Gottlieb Granberg (M).

– De andra anbuden var mycket högre, men de kanske förstod att de skulle komma till mer arbetet framöver. Eller tog man billigaste anbudet? Det händer ganska ofta i den här kommunen. Är det dålig planering, undrar Susanne Andersson (S).

– Det är inte planen att ”allting vi bygger här i kommunen blir dyrare”. Vi vill ligga så nära 0 som möjligt. Man måste jämföra anbud för anbud. Vi ska beskriva vilken kvalité och vad vi vill ha gjort. Det är svårt att säga att om vi hade tagit de andra hade det blivit billigare. Men vi måste pressa kostnaderna så mycket som möjligt, men vi kan inte höja underlaget till entreprenörerna. De ser vad vi har satt av för pengarna. Denna gången hade vi otur då vi hamnade i en högkonjuktur, svarar Gottlieb Granberg (M).

Kommunfullmäktiges ledamöter avslog återremissyrkandet och…

– Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag, klubbar Camilla Rinaldo Miller (KD) och ett tillskott på fyra miljoner går till att slutföra projektet Värnamo avloppspumpstation 4.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Pumpstation får ytterligare fyra miljoner

Vad gäller Värnamo pumpstation 4 så hade man budgeterat med 9.000.000 kr och nu begär man för att kunna bygga pumpstationen behövs mer ekonomiska medel. Prognosen visar att ett tillskott om ca 4 miljoner kronor behövs.
Detta gör man utan att beskriva vilka fördyrade omkostnader som uppstått. Det enda man skriver är att ” Det har förekommit trästockar och
annat som gjort att arbetena tagit längre tid och kostnaderna har ökat.”

Vi yrkade återremiss så de skulle specificera vilka kostnader det gäller.
Avslag på vårt yrkande från samtliga partier!

Det är nog första gången jag blir tvungen att hålla med fascistpartiet. Granberg kan inte fiffla hursomhelst med summor på flera miljoner utan måste lägga pengarna på bordet.

Kommentarsfunktionen är stängd