Nyheter

Proton och Vandalorum tänder gnistan för design

Nyheter Sedan några månader tillbaka är Proton Group stolt huvudsponsor till Vandalorums Designskola. Designskolan riktar sig till alla barn och unga som är nyfikna på hur saker är gjorda, vill skapa med händerna och gillar att testa olika spännande material och tekniker. Deltagarna har dessutom varit på studiebesök på Proton Lighting i Värnamo, fått ta del av spill från verksamheten för att använda i sitt skapande och se hur formgivning ser ut och fungerar inom belysning.

Proton och Vandalorum tänder gnistan för design. Pressbild: Proton Group

Det var ett glatt och förväntansfullt gäng med barn och ungdomar som besökte Proton en onsdag i oktober. Katarina, Ann, Robert och Agan från Proton Lighting berättade, men framförallt visade, hur en armatur tillverkas, från start till färdig och installerad. Eleverna fick lära sig om olika typer av belysningar, hur olika ljus används för olika sammanhang och hur man med hjälp av ett 3D-verktyg kan rita upp belysningen i sin rätta miljö. De fick också se hur konstruktionsavdelningen ritar upp själva armaturen och hur man sedan i ett mörkläggningslabb mäter ljusstyrkan och säkerställer att det är rätt spridning av ljuset. Sedan var det dags för det som var mest spännande för eleverna – nämligen att besöka produktionen och på nära håll få se hur en armatur faktiskt tillverkas.

Energi från flera håll

Det var många frågor, många ”wow” och mycket spring i benen när eleverna testade på hur styrning av belysning fungerar i verkliga livet – att ljuset bara tänds där det behövs, där vi befinner oss. Det var extra mycket energi på Proton denna dag – genom sockernivån av fikat som det bjöds på, springet i benen och av ljuset såklart.

Eleverna och pedagogerna fick med sig spill från verksamheten som de ska använda sig av i sitt skapande på skolan framöver. Vi ser spänt fram emot resultatet av elevernas kreativa skapande.

– Att Proton Group är huvudsponsor till Vandalorums Designskola är oerhört glädjande och viktigt för att vi ska kunna erbjuda denna kreativa och för Sverige unika fritidsaktivitet. Det är också avgörande för att vi ska kunna engagera ledande formgivare att hålla i workshops med barnen. Vi har en otroligt stark och varierad tillverkningsindustri i vår region, inom vilken design blir allt viktigare. Därför är det angeläget att tidigt visa barn och unga hur roligt och utvecklande design är, och hur man som formgivare kan påverka och inspirera. Samarbetet med Proton Group ger även barnen en unik inblick i företagets spännande och innovativa tillverkning, säger Elna Svenle, museichef vid Vandalorum.

Engagemang för barn och ungas kreativitet

Proton Group har varit engagerad i Vandalorums utbildningsprogram tidigare och med denna satsning har man alltså valt att gå in och stötta Designskolan för höstterminen 2023 och vårterminen 2024. Engagemanget syftar till att ge fler barn och unga en rik och stimulerande fritid samt tillgång till en professionell kultur.

– Vi är imponerade av det engagemang och arbete Vandalorum driver för att stärka barn och ungas intresse för kultur, design och formgivning. För oss på Proton Group pas- sar det väldigt väl med våra ambitioner att ge barn och ungdomar i bygden möjligheten till en aktiv fritid, men också för att visa olika arbeten som finns inom tillverkande industri. Med vårt engagemang hoppas vi dessutom att fler företag i bygden sponsrar Vandalorum för en ökad insyn i industrin och ett rikt kulturliv, säger Emma Ohliw, marknads- och kommunikationschef på Proton Group.

Taggar

Dela