Nyheter

Prognosen: Kommunen går 121 miljoner kronor plus under 2021

Nyheter Värnamo kommuns preliminära bokslut för 2021 visar ett positivt resultat på 121 miljoner kronor. Resultatet är 63 miljoner högre än budgeterat.

Värnamo kommuns preliminära bokslut för 2021 visar ett positivt resultat på 121 miljoner kronor. Resultatet är 63 miljoner högre än budgeterat. Bilder: Arkivbild/Pressbild

Den positiva avvikelsen beror främst på att skatteintäkterna har ökat mer än förväntat. Hela kommunsektorn förväntas visa starka resultat till följd av en oväntad snabb återhämtning av den svenska ekonomin efter pandemin.

En annan bidragande faktor till det starka resultatet är att nämnderna sammantaget visar en positiv budgetavvikelse med 12 miljoner kronor. En del av överskottet kan hänföras till tillfälliga statsbidrag samt lägre efterfrågan och mindre aktivitet i vissa verksamheter till följd av pandemin.

Barn- och utbildningsnämnden visar ett större överskott på 15 miljoner kronor medan omsorgsnämnden och medborgarnämnden visar större underskott (minus 10 respektive minus 7 miljoner kronor).

– Det är glädjande att nämnderna sammantaget visar ett positivt resultat. Samtidigt har det varit två tuffa år där vi inte än vet vad pandemin kan få för långsiktiga effekter på verksamheten, säger Johanna Svensson, ekonomichef i Värnamo kommun i ett pressmeddelande.

Kommunens investeringar uppgick till 258 miljoner kronor under 2021. Kommande år planeras flertal större investeringsprojekt, bland annat skolor, förskolor och satsningar på infrastruktur.

– Kommunen står inför stora investeringar kommande år. Det är därför välkommet med ett starkt resultat då detta innebär att kommunen kan finansiera en större del av kommande investeringar med egna medel. Ju större självfinansiering kommunen har desto lägre framtida finansiella kostnader, något som gynnar alla kommunens verksamheter. Eller som jag brukar säga att varje krona vi har i resultat är en krona vi slipper låna, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) i ett pressmeddelande.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Prognosen: Kommunen går 121 miljoner kronor plus under 2021

Inte konstigt att det går plus så mycket när kommunen lägger ner massor av verksamhet. Hade det inte varit för folk i Tånnö hade de till och med skolor stängt! Men pengar för en ny fotbollsplan för 200-300 miljoner finns! Bedrövligt!

H-O Karlsson pekar på något mycket intressant, nämligen ”Coronabidragen”!
Bidrag har ju en tendens till att förvrida huvudet på folk, vem minns inte DN:s ”Sandvikenrapport” som sa att kommunen där gjorde en årlig vinst på 800 miljoner tack vare flyktingmottagningen.
Några är senare när statens bidragsslantar uteblev så varnade Sandviken för konkurs.
Allt är inte alltid vad det verkar.

Det här låter ju bra. Och är givetvis tacksamt för kommunledningen att kunna peka på för att visa sin egen ekonomiska duktighet. Men frågan är hur mycket av överskottet beror på de tillfälliga statsbidragen som generöst delades ut av staten till kommunerna under pandemin?
Men som sagt av andra, nu kanske där finns pengar till att bygga en ny viadukt. Eller kommer de att i stället brännas på en ny fotbollsarena?

Det är fel på vår kommun. Antingen är skatten för hög eller satsar kommun för lite. Hoppas att pengarna räcker till konstsnöspår. Annars kan kommunen pruta på fotbollsplanen som ska byggas.

En fråga!
-När man läser att kommunen gör ett plusresultat, innebär det då att pengarna som vi betalar i kommunala utjämningsbidrag redan är avdragna eller kommer dessa pengar att räknas bort vid ett senare tillfälle?
För den som inte är insatt i ämnet kan det ju vara på sin plats att nämna att ”rika” kommuner får dela med sig av sitt ekonomiska överskott till fattiga kommuner.
Malmö, Sveriges fattigaste kommun får till exempel årligen 6 000 miljoner kronor i bidrag av landets rikare kommuner!

Den fråga du ställer är högst relevant. När bidraget till andra kommuner dras av är kanske inte överskottet så imponerande.

Se till att bygg ny viadukt, den här rundkörningen är karastrof på planering.

Kommentarsfunktionen är stängd