Nyheter

Prognosen: Går mot miljonöverskott 

Nyheter Värnamo kommun går mot ett mångmiljonöverskott vid årets slut, visar de senaste siffrorna.

Värnamo kommun går mot ett mångmiljonöverskott vid årets slut, visar de senaste siffrorna. Arkivbild

Under kommunstyrelsens sammanträde diskuterades budgetuppföljningen från den 31 oktober. Prognosen pekar på ett överskott på 113 miljoner kronor. 

– Det handlar framförallt om finansiering och löneprognoser, vilket uppgår till 53 miljoner kronor. Siffrorna pekar på att det bara har gått åt ett håll i år, framåt, vilket känns jättepositivt för vi har mycket investeringar framöver. Som det ser ut just nu kan vi behöva justera upp investeringstaket framöver. Vi behöver investera och vi har utrymme för det också, vilket känns jätteinspirerande, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C). 

Oppositionsrådet och kommunstyrelsens andre vice ordförande Azra Muranovic (S) ser med blandade känslor på prognosen.

– Vi såg det här komma i budgeten: att alliansen gärna lägger pengar på hög, samtidigt som vi vet att det finns verksamheter som är i behov av pengar. Pengar måste fördelas ut i verksamheterna så att vi får en bra arbetsmiljö, vilket i sin tur gör att det blir kvalitet i arbetet.

Taggar

4 reaktioner på Prognosen: Går mot miljonöverskott 

Hur kan en kommun gå med sådant överskott ?
Jo, det gör man när man missköter de mindre orterna runt om som det har gjorts i många år.
Vi i Bredaryd får till exempel gräsklippning vart 2–3:e vecka på alla grönområden och tömning av sopkärl vid cykelbanor töms också vart 2-3:e vecka och det ligger till exempel hundbajspåsar runt sopkärlen.

Nu har vi inte haft snöröjning heller på två dagar och det har kommit minst 30 centimeter snö här. Våra gator är fulla med snö och drivsnö. Men vad gör det när Värnamo kommun inte har tid eller pengar att sätta till resurser för att sköta detta när man i stället ska gå med rekordvinst!

Detta är ett slag i ansiktet, på den stackas personal som går på knäna.
Här sparas det på hög, av bekostnad på personals hälsa.
Sedan ska man utreda den höga frånvaron av personalen.
Man behöver inte vara politiker och högutbildad för att se var felet är.
Börja med att lyssna på personalen, där har ni kronor att spara.

Håller med! Betala 3 miljoner för konsult som ska utreda bemanningen, i stället för att anställa bra och kompetent personal för de pengarna. Sådana handlingar får personal att känna sig nervärderad. Inse att det är stora brister i arbetsmiljön som bara förvärras i stället för att vara stolta över stora överskott. Och Azra, bra kommentar!

Det är ju alltid bra om en kommun kan uppvisa ett positivt årsbokslut. Men frågan är hur mycket av överskottet i Vmo kommun kommer från statsbidrag? Räknar man bort den delen så ser kanske resultatet inte så imponerande ut.

Kommentarsfunktionen är stängd