Nyheter

Prima jordbruksmark blir bostäder

Nyheter Markanvisningsavtalet vid Nöbbele skapade debatt i gårdagens kommunfullmäktige. ”Prima jordbruksmark” och ”Populärt att bo i Värnamo” men markanvisningsavtalet fick sitt svar efter votering

Ett företag har anhållit om att få teckna ett markanvisningsavtal vid Nöbbele sydväst om Vandalorum som blir söder om befintlig bostadsbebyggelse och väster om länsväg 606. Ett positivt planbesked har lämnats avseende nya bostäder i samma område och ett markanvisningsavtal kom nu på politikernas bord för att företaget ska reglera köp av framtida kvartersmark, ansvarsfrågor i planprocess och utbyggnad av gator, gång- och cykelvägar samt vatten- och avlopp. Enligt föreliggande avtal ska bolaget inom sex månader från den dag detaljplanen vunnit laga kraft ha ingått ett köpeavtal med kommunen. Kommunledningsförvaltningen och kommunstyrelsen föreslår att godkänna markanvisningsavtalet samt teckna köpeavtal med bolaget i samband med att detaljplanen antas.

– Detta avser prima jordbruksmark. Den är inte stor men det är en del av sammanhängande jordbruksmark. Det handlar inte bara om att vi ska bygga utan även om landskapsbilden. Idag slutar bebyggelsen där allén slutar, då får man en naturlig avslutning. Kommunen styrka är att bevara mark och inte bebygga. Man kanske tänker annorlunda framöver. Jag yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag, Maria Johansson (C).

– Jag yrkar avslag på det hela och det ligger i linje med vår politik att vi ska inte bygga på jordbruksmark, Bengt Lundström (SD)

– Jag vill understryka att jordbruksmark är mycket värdefullt. Exploatering ska undvikas så långt det är möjligt så att det i fortsättningsvis även kan genera livsmedel. Vid Mossle förstördes 11 hektar jordbruksmark. Det var moraliskt fel. Är det dålig hänsyn till vårt gemensamma hem – jorden – jag yrkar avslag, menar Peter Thorén (MP).

  Jag yrkar också avslag på kommunstyrelsens förslag. Vi måste vara rädda om åkermarken. Detta är en av Värnamo kommuns åkermark. Under coronpandemin börjar invånarna förstå vad bönderna hela tiden har vetat. Vi måste kunna odla. I översiktsplanen föreslås byggnation. Det är inget beslut, det är en viljeinriktning. Vi måste bygga ut staden, men Värnamo har fler sidor än Nöbbele. Satsa på Ljusseveka istället, menar Lena Frej (KD).

– Bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag tycker att det är viktigt att säga att vi är rädda om jordbruksmarken. Sedan kommer det vissa fall, som det här. Nu blir diskussionen avig. Jag är själv uppfödd på en gård. Det största hotet för bönderna är för låg lönsamhet. Vi har hela tiden haft förslag att bygga söder om 27;an, vi har kört Ljusseveka hur länge som helst, Helmershus kanske kommer loss framöver. Det är populärt att bo i Värnamo och vi har aldrig haft några planer att gå längre söderut. Vi har varit restriktiva med att bygga på jordbruksmark, säger Gottlieb Granberg (M).

– Vi yrkar bifall till förslaget. Vi har bara några val att bygga och här finns en möjlighet att bygga, Bo Svedberg (S).

Fullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller (KD) begär votering då förslagen ansågs vara jämna. De som säger nej till bygga på Nöbbele var (C), (MP) och (SD). Ja-rösterna kom från (M), (L) och (S). (KD) var delat där både ja och nejröster lämnades. Totalt blev det 13 röster för nej och 17 kommunfullmäktigeledamöter som sa ja.

Kommunfullmäktige beslutade att markanvisningsavtal på Nöbbele skulle godkännas.

Fotnot; (V) närvarade inte vid kommunfullmäktige.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Prima jordbruksmark blir bostäder

Jag tycker det är ok!
Men säger bara det,vem vill bo där med den fantastika
”Utsikten” du ser ej sjön vidösten +att du får dessa
Fantastiska MYGG
HAR DET BRA OCH LYCKA TILLL

Kommunstyret i Värnamo förnekar sig inte i felbeslut. Här togs ännu ett, inte det sista.
Stackars Värnamo som får dras med sånt folk.

Kommentarsfunktionen är stängd