Nyheter

Populärt våffelcafé satsar vidare

Nyheter Med nyanställning och utvidgad satsning på närproducerat ser Dannäs våffelcafé fram emot det kommande året.

När jag rullar in vid Dannäs gamla skola möts jag av röda byggnader med anor från sent 1800-tal. Anne Pettersson möter mig i den stora salongen, där jag möts av skolans gamla griffeltavla omgjord till meny, oändliga mängder koppar i olika former och en inredning som tar en tillbaka till 1900-talets början. 

– Jag gillar att ge gamla saker liv. Det roligaste var när tidigare delägaren och grundaren Charlotte Malmqvist gick ut i uthuset och tittade upp i taket. Hon skrek ”Anne, kom hit!” När jag kom dit ut så satt Charlotte uppe på bjälkarna i taket och hade griffeltavlan i sin hand. Vi tänkte direkt: den här måste vi använda till menyn, säger Anne Pettersson. 

Den 13 maj 2010 öppnade Dannäs våffelcafé för första gången. Affärsidén med ett våffelcafé där gästerna får välja sin egen kopp ifrån samlingen i de gamla bokskåpen blev genast ett populärt resmål. Sedan 2014 bedrivs även rumsuthyrning i tre rum på skolans övervåning.  

– Nu i pandemitider har vi öppet på helgerna. Vi har märkt att det finns efterfrågan. Om inte pandemin sätter käppar i hjulet, är tanken att vi kör helgöppet fram till och med den 1 maj, därefter utökar vi öppettiderna ytterligare till mitten av augusti. Vi arrangerar bröllop, dop och bemärkelsedagar. Härnäst arrangerar vi en Alla hjärtans dags-brunch den 14 februari, säger Anne Pettersson.  

Anne Petterssons mål är att verksamheten ska kunna vara året runt-baserad. Som en del i den satsningen planeras en kock anställas.

– Förhoppningsvis kan vi köra lite luncher, erbjuda hämtmat och cateringar. Vi har även konferensrum med wifi-uppkoppling, projektor med mera, och erbjuder företag möjlighet att komma hit och ha mindre konferenser med förmiddagsfika, lunch och så självklart kaffe med våffla till fikat, säger Anne Pettersson. 

Men det är inte bara matmässigt som nyanställningen möjliggör tillväxt. Anne Pettersson ser våffelcaféet som en möjlighet att skapa en trivsam plats för människor, med närhet till naturen och att få visa upp landsbygden. 

– Vi försöker ha så närproducerat som det bara går. Jag hämtar mjölken på en gård fem kilometer härifrån. Mer närproducerat kan det inte bli. Tanken är att när vi blir en till, att använda det vilda skogen ger, såsom bär. Det ska vara närproducerat och hållbart. Kan man använda det vilda i skogen, har man kommit en bra bit på vägen, så det hoppas jag att vi kan erbjuda kunderna på menyn så småningom.   

Dannäs våffelcafé med b´n´b (bed and breakfast) är ett populärt turistmål under sommaren och lockar besökare från både när och fjärran. 

– Under en säsong kan det vara människor från 14 olika nationaliteter, från Australien och USA till Thailand och Tyskland. Det är det absolut bästa med det här jobbet: att få träffa alla dessa härliga människor. Många är här för att uppleva naturen och besöka exempelvis High Chaparall eller Store Mosse. 

För Anne Pettersson har arbetet inneburit att hon utvecklar sina språkkunskaper. Hon avslutar med att berätta en historia.

– Jag skulle göra en vägförklaring till en stuga för två engelsktalande tyskar, som hade hyrt en stuga i närheten. Jag skulle då förklara vägen till stugan på svengelska. Min son sitter med vid bordet och börjar gapskratta. Det roligaste var att jag fick det sista skrattet, eftersom tyskarna hittade till platsen och jag såg dem inte mer.

Taggar

Dela