Nyheter

Politikerna om arenabygget: ”En betydelsefull satsning”  

Nyheter Kommunfullmäktiges ledamöter kommenterar beslutet om arenabygget.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) ser många betydelsefulla aspekter rörande gårdagens beslut om ett arenabygge på Ljussevekaområdet. Arkivbild: David Alin

Mikael Karlsson (C): Jag är glad och stolt över att vi är en kommun som har kraft och möjlighet att hjälpa fotbollen i Värnamo med en arena som klarar allsvenskt spel. Jag är också glad över att vi har en organisation som så snabbt kan agera och som har gjort en utredning som vi kan känna oss trygga med. Den här utredningen utgår från expertis, så det känns tryggt och bra. Arbetet har hela tiden utförts i samklang med IFK. Vi har nu en färdplan för att kunna spela fotboll i den här kommunen, både för herrar och damer som är så duktiga i sin förening och som utgör förebilder, både för gammal och ung. Det här betyder inte bara mycket för fotbollen, utan det sätter även Värnamo kommun på kartan. Det kommer att påverka sammanhållningen och stoltheten och jag tror även att det kommer ha effekter på folkhälsan. 

Azra Muranovic (S): Det här är absolut inget lätt beslut. Personligen tycker jag att välfärden och personalfrågor kommer före, men det här är inte något som händer varje dag för det är inte någonting som händer varje dag för IFK. Vi ska ha respekt för den här situationen och vi ska ha respekt för den kompetens som våra tjänstemän som har uträttat det här arbetet besitter. Vi i socialdemokraterna är väldigt glada över att arenan föreslås byggas på Ljusseveka, då vi har pekat ut området som ett rekreationsområde.  

Stig Claesson (KD): När jag såg presentationen så fick jag en vision av ett helt nytt område som är under uppbyggnad. Att bygga på den här marken skapar nya möjligheter för Värnamo inom det här området. 

Håkan Johansson (KD): Det här är ett jätteroligt beslut att ta ställning till. Vi har ett berg av viktiga och angelägna investeringar framöver, men som någon har sagt så måste man ibland våga sätta ner foten och fatta beslut även när det är svårt. När vi började prata i somras om en arena sa Micke (Mikael Karlsson) att ”om vi ska bygga en arena, så ska det bli en smart arena”, som är flexibel och kostnadseffektiv. Våra tjänstemän har gjort ett fantastiskt arbete och har tagit fram ett konkret, genomarbetat och väldigt smart förslag. 

Glenn Lund (M): Att kommunen är beredd att satsa 224 miljoner kronor på en arena skickar en signal till andra kommuner om att vi är beredda att satsa när det behövs. 

Runar Eldebo (L): Vi Liberalerna yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag av tre anledningar. För det första: tjänstemännen och IFK Värnamo har tillsammans arbetat fram ett förslag. Det andra skälet är att vi i Alliansen tillsammans med stora delar av oppositionen ställer oss bakom det här förslaget. Det tredje skälet är faktiskt för er Värnamobo, som sitter och tittar på den här sändningen och vill att det blir av, säger Runar Eldebo. 

Taggar

5 reaktioner på Politikerna om arenabygget: ”En betydelsefull satsning”  

Vem ska vi spara på?
Visst ska det satsas?
Men vem ska för dess kostnader lastas när pengarna inte räcker till omsorg o förskola/skola?
Resurser till barn och andra som behöver extra inom barn, utbildning och omsorg kommunen ofta får spola.
I flera år har vi inom kommunen hört att vi måste spara annars, kanske det är kört.
För att motverka våld och kriminaliteten ska minska ska det motverkas tidigt.
Att satsa brett är viktigt.
Det har till och med Götblad vår före detta polischef sagt.
Även vetenskap och kunnigt folk inom omsorg, skola och kriminalvård har det belagt.
Satsa alltså brett, inte endast på fotbollen, då blir det snett.
Många intressen finns!
Satsas på ett, lite för alla kommuninvånare vinns. Min röst i valet ni förlorar.
Det parti som satsar på kärnverksamheten och allas lika värde över min röst förfogar.
Pensionerad förskollärare

Det är inget fel med en ny arena i Värnamo där våra ungdomar får träna och spela matcher oavsett vilken förening de tillhör. Vem kommer att ta hand om bokning av tider? Alliansen kanske?
Ni politiker som har tagit beslutet, välkomna till ishallen på söndag för att titta på ishockey eller till sporthallen på lördag för att se volleyboll på elitnivå och visa ert stöd för andra föreningar i Värnamo. Vi syns på båda dessa arrangemang.

”Det är inget fel med en ny arena i Värnamo där våra ungdomar får träna och spela matcher oavsett vilken förening de tillhör. Vem kommer att ta hand om bokning av tider? Alliansen kanske”

Ingen behöver ta hand om någon bokning, arenan skall ju endast användas för de allsvenska matcherna och inte av några ungdomar eller träningsmatcher enligt sammanfattningen som SD gjorde inför att politikerna i vår kommun röstade igenom bygget.

/Vuvuzela

Vi behöver ingen arena, för IFK kommer att ha åkt ur allsvenskan innan arenan invigs.

Om det trots detta skall byggas en arena så är detta fel plats med otillräckligt underlag om dess miljöpåverkan samt konsekvenserna för närområdet både vid nyttjande och de 340 dagar om året som arenan kommer att nyttjas.

Om man struntar i miljöpåverkan och konsekvenserna för närområdet så är det fortfarande ett förhastat och ogenomtänkt beslut eftersom så många viktiga frågor är obesvarade eller motstridiga besvarade.

Är inkompetens och/eller en illvilja mot kommunens invånare och framtid ett krav för att få vara politiker här i Värnamo?

/Vuvuzela

En kvarts miljard kronor som skattebetalarna slitit ihop. Är det inte bättre att prioritera skolan och sjukvården i första hand? Den håller på att krackelera fullständigt. Först Gummifabriken och sedan detta?
Visst är det kul att IFK tagit sig till allsvenskan men kommunen måste i första hand finansiera kärnverksamheterna och de grundläggande samhällsfunktionerna. Det misslyckas man fullständigt med.

Kommentarsfunktionen är stängd