Nyheter

Politikern om hanteringen av motioner: ”Bryter mot kommunallagen”

Nyheter När obesvarade motioner kom på agendan var Jan Cherek (SD) tydlig i sin argumentation. – Ställ krav på kommunstyrelsen att motioner datumstämplas när de ska vara besvarade, annars bryter vi mot kommunallagen.

När obesvarade motioner kom på agendan var Jan Cherek (SD) tydlig i sin argumentation. – Ställ krav på kommunstyrelsen att motioner datumstämplas när de ska vara besvarade, annars bryter vi mot kommunallagen. Arkivbild: David Alin

På tordagens kommunfullmäktige fick ledamöterna information om obesvarade motioner fram till och med den 31 oktober 2022. Jan Cherek (SD) var tydlig i sin argumentation från talarstolen.

– Om vi tittar på de obesvarade motionerna här så bryter vi mot kommunallagen. Det är nämligen så att motioner ska besvaras, precis som medborgarinitiativ, inom ett år. Den äldsta (i listan) är snart två år och fem av sex motioner är mer än ett år.  Jag uppmanar kommunfullmäktige att ställa krav på kommunstyrelsen att de datumstämplas när de ska vara besvarade, dessa som ligger nu samt kommande motioner i framtiden. Vi kan inte ha en massa motioner som ligger och släpar. Nu har det gått en halv mandatperiod. Tack.  

Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Widerberg (C) höll med om Jan Chereks (SD) argumentation.

– Vi behöver bli mycket snabbare i hanteringen. Vi har blivit bättre under åren då vi har haft längre listor tidigare, men den är fortfarande för lång och det är fortfarande för långa tider, så det är en uppmaning till kommunstyrelse och nämnder. 

Efter avslutad debatt godkände kommunfullmäktige listan. 

Taggar

Dela