Nyheter

Politiker positiva till Nato

Nyheter Kommunala toppolitiker välkomnar historiskt Nato-besked.

Kommunala toppolitiker välkomnar historiskt Nato-besked. Bild: Pixabay

I måndags meddelade den svenska regeringen att Sverige ska ansöka om medlemskap i den internationella försvarsalliansen Nato. Beslutet bygger på den säkerhetspolitiska analys som regeringen inbjöd övriga riksdagspartier till och de slutsatser som redovisades i en rapport den 13 maj.

Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun, välkomnar regeringens besked. 

– Partiet tog ställning i frågan 2015 och jag går på partiets linje. Jag ställer mig även bakom Miljöpartiets tankar om att införa en lag om att förbjuda kärnvapen i Sverige, för jag vill inte ha kärnvapen på svensk mark.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Azra Muranovic (S) ser med väldigt blandade känslor på beslutet.

– Världen i dag ser inte ut som den gjorde för tre månader sedan. Hela den europeiska säkerhetsordningen har ställts på sin spets. Det är en chock och ett trauma det som Putin har gjort. Vilken annan dag som helst skulle jag rösta nej till Nato, för jag vill inte bidra till att trappa upp krig, men nu handlar det om att se till att vi kan säkra vår befolkning. Varifrån ska vi ta resurserna utan Nato och hur lång tid har vi på oss utan Nato? Det går snabbare via Nato att få ett garanterat skydd om något händer. 

Taggar

Dela