Nyheter

Polisens uppmaning inför nyår: Håll koll på era ungdomar

Nyheter Nyårsafton närmar sig med stormsteg och med det ökar samtalen in till polisen runt om i landet om ungdomar som är ute och smäller raketer.

Bilden är ett montage. Foto: David Alin och Pixabay

Än så länge har inte polisen i denna tidnings spridningsområde överösts med samtal om smällare och raketer. Men generellt över landet så ser det annorlunda ut.
– Det kommer rätt mycket samtal till oss om den störande hanteringen. Ganska ofta handlar det om skollovslediga ungdomar som inte är alerta på att folk går och lägger sig tidigt för att de ska upp och jobba dagen efter, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik och lägger till.
– Vi får även många samtal från hundägare med skotträdda hundar.

Just för stunden är detta ett problem mest i de större städerna. Men ju närmare Nyårsafton vi kommer så brukar frekvensen av samtal in till polisen öka i landet.

Thomas Agnevik har en uppmaning till föräldrar:
– Det är bra om man ser till att ha koll på ungdomarna när de är ute. Vi har uppfattningen om att ganska valigt förekommande om att man skjuter fyrverkerier som ungdomar inte har rätt att hantera och det är sällan det är vuxna närvarande, säger han.

Förutom att omgivningen kan störas av de höga smällarna så finns det även en skaderisk att ta hänsyn till.
– Förutom risken för egna skador så kan man skada andra människor eller förorsaka materiella skador om man använder fyrverkerier på fel sätt.

Via denna länk kan ni ta del av vad för regler som gäller kring fyrverkerier och Nyår på polisens hemsida.

 

Taggar

Dela


9 reaktioner på Polisens uppmaning inför nyår: Håll koll på era ungdomar

Tyvärr finns det ju till synes fullt nyktra människor som inte fattar att det är ett problem och att i de flesta fallen kan man inte ”träna” bort rädsla när de en gång blivit ”förstörda”. Om inte nyktra personer fattar det så kan man inte heller förvänta sig det av onyktra ungdomar.

Förra nyår minns mycket väl, branden på Önskabutikens tak kan tala om att det gick inte sova många timmar. Skulle upp och jobba nyårsdagens morgon, förbjud smällare och tänk på människans bästa vän hunden.

Polisen var inte på plats när de började skjuta mitt bland allt folk utanför IK. När de väl kom gjordes inget trots utpekade. Ingen som fått ta ansvar för sitt handlande vilket då innebär att det tyvärr kommer att bli likadant i år.

”Gnället” kanske grundar sig i att det smälls dygnet runt dagarna innan och efter nyårsafton, samt att deras husdjur mår fruktansvärt dåligt, rymmer och i vissa fall dör av stress. Men för dig Anders, som troligen saknar både förståelse och husdjur är det såklart viktigare att folk får smälla, skjuta raketer och fira enligt tradition.

Tycker det är ett större problem med alla som gnäller och vill förbjuda vår fina nyårstradition.

Så är det inte!
Smällare som orsakar så att våra hundar ligger och skakar en hel kväll är ingen trevlig upplevelse för en hundägare. Man inte kan rasta sin hund
Dessutom säger lagen 2002; Att man ska vara utbildad för att använda pyrotekniska smällare
Traditionen ska finnas kvar men då ska man vara på polisens angivna platser.
Till sist vill jag önskar er ett GOTT NYTT ÅR 2022
Mvh Medborgare i Värnamo

Skitsnack om hundar. Det är fel av hundägare som inte får hunden van. Hur fungerar alla eftersökshundar och jakthundar? Det borde göras att om man har vapenlicens så borde man få köpa annars inte alls i så fall. Vem kommer att gå en utbildning som varar i 5-10 minuter en gång om året? Lägg av

Kommentarsfunktionen är stängd